a növekedés gyorsulását várja a K&H

A magyar gazdasági kilátások kedvezőek, a hazai bankpiac pedig erős hitelezési képességével és hajlandóságával aktív részese lehet a bővülésnek – állítja a K&H. Mivel régiós viszonylatban sem a lakosság, sem pedig a vállalatok nincsenek nagymértékben eladósodva, így a hitelezésen keresztüli gazdasági élénkülés lehetősége adott. A bank vezetői hangsúlyozták: a K&H a válságot követő években is aktívan hitelezett, és így lesz ez az elkövetkező időszak gazdasági fellendülése során is.

A következő időszakban gyorsuló növekedés várható: Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint az idén sokkal komolyabb gazdasági növekedésre van kilátás, mint korábban, először is a gazdaságba érkező uniós források miatt. A magyar GDP 2017-ben akár 3,7 százalékkal gyarapodhat, ha a nemzetközi környezet a tavalyihoz hasonlóan alakul, azaz nem lesz jelentős lassulás Európában vagy éppen Kínában. 2018-ban pedig szintén 3 százalék feletti növekedésre lehet számítani. Az idei inflációs pályáról a szakember elmondta, hogy a jelenlegi kilátások alapján az idén 2,6 százalékos éves átlagos infláció várható.

A K&H vezető elemzője szerint a beruházások tekintetében is pozitívabb időszaknak nézünk elébe. A mostani gyenge beruházási eredményre számítani lehetett, hiszen a korábbi uniós forrásokból finanszírozott beruházások nagy része 2015-ben befejeződött, az új fejlesztések pedig tavaly még nem indultak el. 2017-ben azonban a beruházások két számjegyű növekedésével lehet számolni: ezt elsősorban az uniós forrásokon alapuló beruházások, az alacsony tavalyi bázis, az építőipari fejlesztések, és az alacsony kamatkörnyezet is segítik. Németh Dávid szerint az adósságmutatók javulnak, így a következő két évben további felminősítések is várhatóak. 

nő a bizalom

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta, hogy a gazdaság egyelőre a hitelezés felfutása nélkül bővül, továbbra is alacsony az igény a hitelekre. Ugyanakkor a hitelkereslet fokozott élénkülésére van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyezni tudjon a régiós társaival. A pénzintézeti szektor a bővülő gazdaságban a hitelezési aktivitás fokozásával járulhat hozzá a fejlődéshez, melyhez a szektorban mind a képesség, mind pedig a hajlandóság megvan. Ezen a folyamaton a kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank intézkedései is segíthetnek. Az alacsony beruházási szándék a kkv-k esetében is tapasztalható: 2016 utolsó negyedévében mindössze 42 százalékuk tervezett beruházást. 

A beruházások számottevő csökkenése a GDP-ben is látszik: 2016-ban az első becslések alapján 2 százalékos volt a bővülés, a lakossági fogyasztás és a nettó export hajtotta a GDP-t. A keresleti oldalon - elsősorban az uniós források hiánya miatt - a kormányzat költései sem járultak hozzá a növekedéshez. 2017-ben 3,7 százalékos GDP-növekedésre számítunk Magyarországon.   

„A K&H aktív szerepet vállal a hitelezésben: 2014 januárja óta 745 milliárd forint hitelt folyósított. Pozitívumként értékelhető, hogy a lakossági és vállalati ügyfelek bizalma javul a válság vége óta. A vállalkozások hiteligénye még mindig alacsony, de javulás látható. Van tér tehát a bővülésre és a K&H továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy piaci aktivitását tovább erősítse” – tette hozzá Hendrik Scheerlinck. Az erős magyar gazdaság közös érdek, így a bankok célja, hogy megfelelő kockázatvállalás mellett felpörögjön a hitelezés. A pénzügyi szektor egészséges működését segíti, hogy a bankadó 2017-re tovább csökken. A vállalati hitelezés feltételei javulnak, az elkövetkező években az uniós források, és új beruházásokat felpörgethetik a vállalati hitelezést, amit a kiszámítható gazdaságpolitika tovább javíthat. 

világgazdasági kockázatok

A nemzetközi kockázatokkal - mint például a francia és holland választás - kapcsolatban, a szakember elmondta: az Európai Unióból való tényeges kilépést nem tartja valószínű forgatókönyvnek. Ahogy attól sem kell tartani, hogy a britek kilépése miatt Magyarország ne kapná meg a jóváhagyott uniós költségvetési forrást. A brit kilépési tárgyalásokban az elemző szerint az első szakasz, azaz a következő 6-8 hónap ígérkezik nehezebb időszaknak. 

Németh Dávid kiemelte: a piacok egyelőre nem félnek Donald Trumptól sem. A várható protekcionista irányváltás az eddiginél jobban fókuszál az amerikai termelés fejlesztésére és a külföldön termelő amerikai cégek hazacsábítására.  Németh Dávid szerint a büntetővámok bevezetése elég veszélyes lenne az amerikai gazdaságra, és erőteljesen kérdőjeles, hogy Trump meglépné-e. Az elemző szerint a piacok várakozása túlfűtöttnek tűnik, a dollár rövidtávon erősödni fog, közép és hosszú távon azonban gyengülhet a dollár az euróval szemben. 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.  A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. 

Főbb adataink:

K&H Bank
2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu