A napfény városába érkezett a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő következő fordulója

A szegedi regionális középdöntős játékok kiélezett versenyhangulatban teltek

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a K&H Csoport Vigyázz, Kész, Pénz! elnevezésű országos pénzügyi vetélkedőjét általános iskolások számára. Április 11-én a regionális középdöntők szegedi állomásán mérkőzött meg Csongrád és Békés megye 95 diákja korosztályonként 5 csapatban. A középdöntősök igen felkészülten érkeztek a versenyre.

A regionális fordulókhoz érkezve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő egyre fokozódó izgalmak között telik. A jelenleg zajló középdöntős szakaszban az ország 8 különböző pontján mérik össze pénzügyi tudásukat általános iskolás diákok, akik közül korosztályonként, régiónként egy-egy csapat juthat tovább az országos döntőbe. A Csongrád és Békés megyékből továbbjutó 20 csapat feszült figyelemmel küzdötte végig a szegedi középdöntőt. Idén a számolási feladatokon túl a szövegértési, pénzügyi terminológiai tudás és a következetes gondolkodtatás volt középpontban.

 

A szegedi középdöntőre 17 iskolából érkeztek szerte Csongrád és Békés megyéből. Az eredmények pedig így alakultak a nap végén:

 • 1-2. osztályosok korcsoportjában Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola VMaprók csapata bizonyult a legjobbnak,
 • 3-4. osztályosoknál a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola KétezerHat nevű csapata győzedelmeskedett,
 • 5-6. osztályosok kategóriájában a Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor Tagintézményének színeiben a Kockák csapata került ki győztesen,
 • 7-8. osztályosok közül pedig a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola Bank(ok)osok csapata vehette át a középdöntős jutalmat.

„Idén sem hagyhattuk ki, hogy megmérettessük magunkat a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőjén. Korábban országos első helyezést értünk el a döntőben, és tavaly is csak egyetlen ponttal maradtunk le a középdöntős továbbjutásról, a csapat pedig most is kitartó lelkesedéssel és aktivitással vett részt minden eddigi fordulón. A felkészülésben sokat jelentett, hogy a korábbi évek tapasztalataira tudtunk támaszkodni, illetve hogy a békéscsabai K&H bankfiók továbbra is támogatja a versenyszereplésünket és a diákjaink pénzügyi ismereteinek bővítését a bankfióki mentorprogramon keresztül. Emellett a tanórákon és a délutáni szakkörökön igyekeztünk átismételni különféle számolási feladatokat, bankolással és vásárlással kapcsolatos gyakorlatokat csináltunk. Már ilyen fiatal korban is egyértelműen látszik a gyerekek között, ki az, aki megtanult ügyesen gazdálkodni a zsebpénzével például egy osztálykiránduláson, vagy épp hogyan oszt-szoroz egy iskolai süteményvásáron. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt azért tartom jó kezdeményezésnek, mert a gyakorlati pénzhasználatot tanítja meg a gyerekeknek, amire a későbbiekben elengedhetetlen szükségük lesz.” – mesélte a vetélkedőn Bálint Zoltánné, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola KétezerHat nevű csapatának felkészítő tanára, akik a szegedi középdöntőn első helyezést értek el a 3-4.-es korosztályban.

A diákok teljesítményét szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak: 

 • Bajkó Attila, a K&H Bank szegedi fiókigazgatója, a zsűri elnöke, 
 • Szkiva Béla a K&H Bank hódmezővásárhelyi fiókigazgatója,
 • Újfaluczki Judit és dr. Kereszty Ágnes, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerületének képviselői, valamint
 • Dr. Schneider Klára és Kiss Gábor Dávid, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docensei.

A vetélkedőn megkérdeztük Bajkó Attilát, a K&H Bank szegedi fiókigazgatóját, a Vigyázz, Kész, Pénz! zsűrijének elnökét, ő hogyan látja, a verseny mennyiben tud előremutató lenni a jövő generációjának oktatásában: „Általános iskolai szinten a pénzügyi ismeretek nem képezik a tananyag részét, így azt gondolom, a vetélkedő ismeretanyagának, feladatainak egyértelműen van létjogosultsága a fiatalok oktatásában. Ideértve a matematikai feladványokon túl a pénzügyi lexikális tudást, de vetélkedő során a gyerekek megismerkedhetnek a pénz történetével is, és szélesebb rálátást nyerhetnek arra, hogyan is használjuk a pénzt a való életben. Így például azt is megtanulják, hogyan lehet kiszűrni a hamis pénzeket. Ezt mindenképp hasznosíthatják a későbbi pénzhasználatuk során. A gyakorlati tudás mellett persze erős motivációs eszköz a díjazás is. A zsűri oldaláról pedig kifejezetten jó látni a lelkesedésüket, és hogy milyen felkészültséggel jönnek a versenyre.”

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő évről évre nagy számban vonzza a diákokat, iskolákat. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az idei évben összesen 289 település 443 iskolájából 1644 csapat jelentkezett a versenyre, akik közül most országszerte összesen 160 csapat vehet részt a középdöntőben. Az országos döntő júniusban Budapesten rendezik meg a K&H Bank székházában.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.  A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. év végén: 

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárd forint

 

K&H Biztosító 2016. év végén: 

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

 • 36 1 328 9181
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu