a nagyvállalatok visszafogott optimizmussal vágnak neki az évnek

Visszafogott optimizmussal kezdik az idei évet a hazai nagyvállalatok. A cégek elsősorban saját helyzetüket illetően számítanak kedvező kilátásokra, míg a makrogazdasági környezet szempontjából inkább stagnálást várnak - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból.

A hazai nagyvállalatok visszafogott optimizmussal várják az idei évet, derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményéből, amely egy pontos növekedést követően jelenleg 9 ponton áll. „A több mint félezer nagyvállalati döntéshozó körében végzett felmérésünk alapján a legnagyobb cégek várakozásai stabilnak tekinthetők az előttünk álló évre. A vállalatok elsősorban saját cégük helyzetére vonatkozóan optimisták, mivel a vállalati részindex 13 ponton áll. Szemben a makrogazdasági környezet változásának megítélésével, amely ennél jóval visszafogottabb, a makrogazdasági részindex csupán 0 ponton áll” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

A vállalatok jövőjére vonatkozó pozitív várakozásai egyrészt annak köszönhetőek, hogy a következő egy évben enyhén növekvő, 3,2%-os árbevétellel kalkulálnak a külföldi piacokon, ezzel pedig a szektor profitvárakozásai is emelkedtek az elmúlt negyedévhez képest, 1,8%-ról 2,2%-ra. Emellett enyhén növekedett azon döntéshozók aránya, akik szerint idén javul vállalatuk helyzete. A cégvezetők mintegy 44%-a számol ezzel, miközben további 49% nem vár jelentős növekedést vagy visszaesést a mostani állapothoz képest. 

A hazai gazdaság visszafogott megítélése annak tudható be, hogy bár egy éves időtávon nézve a gazdasági környezet javulását feltételezők aránya kis mértékben, 36-ról 40%-ra emelkedett, a gazdaságpolitikai intézkedéseket az előző negyedévi 14%-hoz képest jelenleg 22% gondolja kedvezőtlennek cége működése szempontjából. Emellett a növekvő közterhekre számítók aránya is 7-ről 20%-ra ugrott. További fontos változás, hogy erőteljesen visszaesett a három éves időtávon gazdasági fejlődésre számító cégek aránya, és ma már középtávon is a stagnálásra, semmint növekedésre számítók vannak nagyobb arányban.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásaita következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2014. október 30. és december 12. között történt.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu