a nagyvállalatok technológiafejlesztésre készülnek

A hazai nagyvállalatok fele tervez jelenleg beruházást a következő egy évben, ezért a Növekedési Hitelprogramnak a jövő évben is fontos szerepe lehet a vállalati szektor fejlesztéseinek finanszírozásában. A legnagyobb hazai cégek jelenleg leginkább technológiafejlesztésre fókuszálnak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedés index kutatás adataiból.

A K&H nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérése alapján jelenleg a legnagyobb cégek éppen fele tervez beruházásokat a következő egy év során. „A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei azt mutatják, hogy minimálisan, 55-ről 50%-ra mérséklődött a szektor beruházási hajlandósága, azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során fejlesztést terveznek. Ez azt jelenti, hogy az új beruházások támogatására fókuszáló Növekedési Hitelprogram a jövő évben is fontos szerepet kaphat a szektor fejlesztéseinek finanszírozásában” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

„A nagyvállalati döntéshozók elmondása alapján a legtöbb vállalatnál (61%) döntően nem fog változni a beruházások értéke a következő 12 hónapban, miközben a cégek 30%-a növelni tervezi fejlesztési ráfordításait. A megkérdezett vezetők csupán 9%-a nyilatkozta, hogy visszafogják beruházási költségeiket” – hangsúlyozta a szakember. A cégek földrajzi elhelyezkedése alapján azonban nagymértékben eltérő a beruházási hajlandóság. A legnagyobb fejlesztési kedv egyértelműen a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhető meg, körükben 10-ből 4 tervezi növelni beruházásai értékét. Ehhez képest a keleti régió vállalatainak 30%-ára, míg a budapesti cégek csupán negyedére jellemző ugyanez.

A megvalósítandó beruházásoknál a cégek legnagyobb arányban technológiafejlesztésben (29%), illetve kapacitásbővítésben (16%) gondolkodnak, tehát olyan beruházásokban, amelyek a fenntartható növekedés alapjai, míg értékesítés-, illetve folyamatfejlesztést egyaránt a cégek 7%-a tervez.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásaita következő egy évben. A kutatás550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2014. augusztus 7. és szeptember 19. között történt.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

  

Főbb adataink:
K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu