a nagy visszatérő: 2016 a nyersanyag éve?

A piacok jellemzője, hogy nagy emelkedés vagy esés után előbb-utóbb visszakorrigálnak. Az elmúlt öt év nagy bukója egyértelműen a nyersanyagpiac volt, így egyre izgalmasabb a kérdés, mikor indul el a korrekció, amit már befektetőként is érdemes meglovagolni. A K&H Alapkezelő befektetési szakemberei szerint már most érdemes a nyersanyagárakkal együttmozgó befektetési eszközöket keresni.

2015-től sokan a nyersanyagpiac helyreállását várták, ezzel szemben - a kitermelési verseny erősödése és  a kínai növekedés lassulása miatt - elmaradt a jó teljesítmény. „A piacok jellegzetessége, hogy az eufória és a pesszimizmus is túlzottan el tud uralkodni. Azonban ha egy befektetési eszköz túl messzire elmegy akár pozitív, akár negatív irányba, törvényszerű, hogy onnan vissza is korrigál. Kedvező befektetési lehetőségeket keresve ezért érdemes megnézni a tartósan alulteljesítő eszközöket, és azt megvizsgálni, fennáll-e még az esést okozó fundamentális ok, vagy lassan elindul a korrekció” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő

 

Az idei év ilyen nagy visszatérői lehetnek a nyersanyagok. Az elmúlt öt évben a túlkínálatos nyersanyagpiacon nem csak az olaj, de az ipari és a nemesfémek is sokat zuhantak. Ebben óriási szerepe volt azoknak a változásoknak, amelyek az elmúlt években meghatározták a világgazdaság nyersanyag kereslet-kínálatát. Az átalakuló kínai gazdasági modell jóval kisebb mértékű gazdasági növekedést produkál, a kevesebb infrastruktúra-fejlesztés pedig nyilvánvalóan kisebb nyersanyagigénnyel is jár. A kínálati sokkot az okozta, hogy az USA - a palaolaj-forradalom eredményeként - 4 év alatt összesen 60%-kal, az OPEC pedig napi 1 millió hordóval növelte a kitermelést, miközben Irak után már Irán is visszatér a világpiacra.

mi lehet a folytatás?

Az olyan nyomasztó negatív jóslatok ellenére, amelyek azt mondják, hogy akár 10-20 dollárig is lemehet az olaj hordónkénti ára, komoly csődkockázatnak kitéve ezzel az olajkitermelő országok (Venezuela, Azerbajdzsán…), illetve olajcégek egy részét, valójában a fundamentumok már nem romlanak az olaj piacán. A kitermelők haladnak a megegyezés felé, és világszerte drasztikusan, közel negyedére csökkent az aktív fúrótornyok száma. Közel van tehát a trendforduló, a nyersanyag kapcsolt befektetések ezért vonzó célpontot jelentenek. Ezt igazolja az is, hogy a K&H Gazdaság és Befektetés konferencia intézményi befektetőinek többsége (58%) szerint a nyersanyag lesz az idei legjobb befektetési története.

„A piac azonban még nem tisztult meg!  A folyamat már elindult, de még hosszú időt vehet igénybe, hogy eltűnjön a túlkínálat. Mivel a határidős nyersanyagpiacokon csak 10-20%-kal magasabb árakon lehet pozíciót felvenni, ezért a direkt nyersanyagkitettség helyett a nyersanyagárakkal együttmozgó befektetési eszközöket kell keresni, mint amilyenek a nyersanyag kapcsolt részvények (olaj- és bánya részvények), vagy a „nyersanyag” devizák (norvég korona, ausztrál dollár). Ezekből fokozatosan lehet pozíciót építeni” - javasolja a befektetési szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Alapkezelő
2015. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 1 164 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 012 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 152 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu