a magyarok hatoda számít arra, hogy megél a nyugdíjából

mérsékelten csökkent a K&H Biztosító biztos jövő indexe

A magyarok 54 százaléka látja pozitívnak jelenleg az anyagi helyzetét, azonban minden harmadik megkérdezett szerint idén sem lesz pénze a nyaralásra, és közel 30 százalék tart attól, hogy nem tudja majd gyermekét anyagilag támogatni vagy nem lesz pénze betegség idejére - derült ki a K&H Biztosító biztos jövő indexéből. Az index az első negyedévben +0,3 ponton állt, ami mérsékelt visszaesést jelent az előző negyedévben mért 2,4 ponthoz képest. 

 

2016 első negyedévében +0,3 ponton állt a K&H biztos jövő indexének értéke a mínusz 50-tól plusz 50-ig terjedő skálán, ami mérsékelt visszaesést jelent az előző negyedévben mért 2,4 ponthoz képest. A felmérés szerint rosszabb lett a rövid és hosszú távú anyagi helyzet megítélése a magyarok körében.

ismét elmaradhat a nyaralás

Ahogy az előző negyedévben, a válaszadók közül legtöbben, 36 százalék, a rövid távú anyagi kockázatok közül még mindig azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy nem lesz pénzük a nyaralásra. Egyaránt közel 30 százalék tart attól, hogy nem tudja majd gyermekeit anyagilag támogatni, vagy nem lesz pénze betegség idejére. A munkahely elvesztését csak 24 százalék tartja nagyon valószínűnek, és elsősorban a nők, az 50 év felettiek és a keleti országrészben élők a pesszimistábbak.

nyugdíjgondok

Az állami nyugdíjjal kapcsolatos várakozásokat tekintve csökkent a nagyon negatív vélemények aránya az előző negyedévhez képest. Bár a megkérdezettek többsége, 38 százalék gondolja úgy, hogy csak nagyon nehezen él majd meg az állami nyugdíjból, 34 százalék szerint pedig az állami nyugdíj semmire sem lesz elég. 15 százalékról 13 százalékra mérséklődött azok aránya, akik nem is számítanak állami nyugdíjra. Illetve két százalékponttal 15 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy vélik, meg tudnak majd élni az állami nyugdíjból.

A kutatásból kiderül, hogy jelentősen változott a hosszabb távú megtakarítások értékének megítélése, mégpedig negatív irányba. Az idei első negyedévben 44 százalék mondta azt, hogy a spórolt pénze keveset fog érni, szemben a múlt év utolsó negyedével, amikor az arányuk 38 százalékos volt. 37 százalék tart attól, hogy nyugdíjasként nélkülözhet, 35 százalék pedig attól tart, nem tudja majd fenntartani a lakását.

minél hamarabb, annál jobb

„A többség tisztában van azzal, hogy nyugdíjas éveire anyagi problémái lehetnek, az öngondoskodás fontosságával pedig egyre jobban tisztában vannak az emberek. Minél előbb kezdi el valaki az takarékoskodást, annál nagyobb összegből gazdálkodhat nyugdíjas korában. Az állami támogatás miatt a nyugdíjbiztosítások jó alternatívát jelentenek” – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

A K&H biztosítójánál számottevően nőtt a nyugdíjbiztosítások állománya: a rendszeres díjfizetésű nyugdíjbiztosítási szerződések száma 50 százalékkal, közel 3800 darabra nőtt 2016 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg az állománydíj még nagyobb mértékben, 60 százalékkal közel 550 millió forintra gyarapodott.

a K&H biztos jövő index kutatásról

A K&H és a Free Association a biztos jövő index keretében a magyarok biztonságérzettel és jövőképpel kapcsolatos várakozásait vizsgálja. A kutatásban a biztonságérzetet leginkább befolyásoló tényezőket és annak várt változásait vizsgálják: jelenlegi, rövid és hosszú távú anyagi biztonság; közbiztonság, ingatlanokkal kapcsolatos félelmek, természeti csapások, közlekedésbiztonság, járművek biztonsága és utazás. A K&H biztos jövő index a 9 részindex súlyozott átlaga. A 2016. első negyedévére vonatkozó adatok felvételének időpontja: 2016. március 2-6.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu