a magyar infláció csatája a forinttal - hol tart a mérkőzés?

Méretes gyengülésen van túl a forint, az euró ugyanis két hét alatt 10 forinttal 355 forintra drágult. A következő időszakban pedig a mostani kilátások szerint további 1-3 százalékos gyengüléssel lehet számolni. Ugyanakkor a koronavírus-járványból adódó bizonytalan helyzet miatt könnyen lehetnek hullámzások - derül ki a K&H-csoporthoz tartozó KBC Asset Management legfrissebb elemzéséből. A valószínűsíthető forintgyengülés miatt a megtakarításoknál érdemes a devizák felé nyitni.

Fokozott figyelem kísérte a hét elején a magyar jegybank kamatdöntését és az ahhoz fűzött kommentárt. Az infláció ugyanis júliusban a vártnál magasabb szintre, 3,8 százalékra gyorsult, a forint pedig veszített értékéből. A magyar jegybank döntéshozó testülete nem változtatott a kamaton és jelezte, hogy a korábbi két kamatcsökkentéssel 0,6 százalékosra mérsékelt alapkamat változatlanul marad. 

“A jegybankárok viszont utaltak arra, hogy a hozamgörbe hosszú oldalán lejjebb szorítanák a hozamokat, vagyis alacsonyabb szintre mérsékelné a 10-15 éves állampapírok hozamát” - mondta Hajósi Péter, a K&H-csoporthoz tartozó KBC Asset Management portfóliómenedzsment-vezetője. Hozzátette: “A hosszú hozamok mérséklése azért fontos, mert így olcsóbban finanszírozható költségvetési hiány, az utóbbi pedig a járvány miatt jelentősen megemelkedett. “

nem tartanak tőle

“Az MNB  elsősorban az infláció kordában tartására figyel. Bár az infláció várható alakulását a szeptemberben megjelenő elemzésében mutatja be a jegybank, a mostani kommunikációból arra lehet következtetni, hogy nem látnak kiemelkedő kockázatot ezen a téren. Azaz fennmaradhat a laza monetáris politika. Ez pedig azt jelenti, hogy az alacsony kamatkörnyezet fenntartásával a hitelezés élénkítése, ezen belül a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások ösztönzése az egyik fontos cél. Emellett a gyenge forinttal az exportbevételek növelése is lényeges szempont.  Valamint a laza monetáris politika és az ahhoz köthető jegybanki állampapír-vásárlási program eredményeként az államadósság finanszírozása olcsóbban megoldható” - mondta Hajósi Péter. Hozzátette: “Bár a koronavírus-járvány miatt továbbra is bizonytalan a gazdasági környezet, ráadásul a második hullám hatásait nehéz felmérni, a mostani kilátások szerint a forint a következő tizenkét hónap során gyengülhet. Lassú, mérsékelt értékvesztés valószínűsíthető, azaz 1-3 százalékkal gyengülhet a magyar deviza az euróval szemben” - tette hozzá a szakember. 

Ebben a helyzetben a megtakarításokat nézve - a már említett alacsony kamatkörnyezet miatt továbbra is a részvénybefektetéseké, bár ezek nyújtják a legjelentősebb hozampotenciált, igaz, kockázatosabbak, mint sok más befektetés. A várható forintgyengülés miatt pedig érdemes deviza-, például dollár- és eurós részvényalapokra figyelni, mert ezeknél az árfolyamváltozás extra hozamot nyújt a befektetők, takarékoskodók számára.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a KBC Asset Management NV Magyarországi Fióktelepe - a K&H alapok kezelője kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu