a következő hónapokban is jó hangulat várható a piacokon

„A kedvező növekedési kilátások miatt a harmadik negyedévben folytatódhat a jó hangulat a tőke- és pénzpiacokon, a korrekció még várat magára. Ennek tükrében jelenleg a kötvény típusú befektetések helyett védett alapokat javaslunk a befektetőknek, mivel ezek megadják a lehetőséget a magasabb hozamra, ugyanakkor váratlan visszaesés esetén is megőrzik a befektetett pénzt” – tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Itt a nyár, érdemes újból átgondolni, miben érdemes tartani befektetéseinket, megtakarításainkat, milyen tényezők fognak hatni a tőkepiacokra, milyen folyamatok fogják leginkább befolyásolni megtakarításaink értékét. Nemcsak azért, hogy nyugodtan menjünk nyaralni, de azért is, mert az év közepén járunk, így fontos lehet megnézni, hogy az első félév emelkedő trendje után mikor és miben érdemes profitot realizálni. „A globális növekedés idén hasonló ütemű lehet, mint tavaly, a kedvező növekedési kilátások pedig optimizmussal töltik el a befektetőket. Míg az első negyedévben inkább stagnálás, a másodikban már egyértelműen növekedés jellemezte a piacokat, hiszen az árfolyamok hónapról hónapra emelkedtek. A harmadik negyedév elé is pozitívan tekintünk, mivel a jó növekedési kilátások optimista hangulatot teremthetnek a tőkepiacokon is. Ebben a kedvező hangulatban 2009 óta szinte töretlenül emelkednek a részvénypiaci árfolyamok, hónapról hónapra, a korrekció még várat magára” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az EKB kamatcsökkentése és legutóbb bejelentett új hitelezési akciója az eddigieknél jobban támogathatja az eurozóna növekedését, így a gazdasági konjunktúrából nemzetközi szinten jobban kiveheti részét Nyugat-Európa, illetve a még szintén jegybanki támogatást élvező Japán, míg az USA, Kína és általában véve a feltörekvő piacok gazdasági növekedése elmaradhat a tavalyi évhez képest. „A gazdasági folyamatok tükrében így az előttünk álló negyedévben a védett alapokra helyezzük a hangsúlyt, mivel megadják a lehetőséget a magasabb hozamra, ugyanakkor egy-egy váratlan visszaesés esetén is megtartják a befektetett megtakarítás értékét. Ezzel szemben az eddig jó hozamokat nyújtó kötvény típusú befektetéseket most kevésbé ajánljuk, mivel az előttünk álló időszakban a kötvénypiacokkal kapcsolatban nem optimisták a várakozásaink” – javasolja a befektetési szakember.

Magyarország

A hazai megtakarítási piac vitathatatlanul legmeghatározóbb tényezője eddig a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentése volt, hatása azonban a kamatvágások befejeztével is érzékelhető lesz a hazai megtakarítási piacon.  Az év végén a jelenlegi defláció helyett már gyorsuló, 1,5-2% százalék körüli inflációra számítunk. Így a 2,1%-ra csökkentett alapkamat mellett a megtakarítók azzal a helyzettel fognak szembesülni, hogy a megtakarítások hozama már nem éri el az infláció szintjét, negatív reálkamat várható. A befektetők így keresik az alternatívát, a többlet hozamot nyújtó befektetéseket. Folytatódik tehát az a közel kétéves trend, hogy a lakossági befektetők pénze a befektetési alapokba áramlik.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 917,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 122,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu