a kötvénypiacot hajtja a bizonytalanság

K&H trendmonitor 2015 Q4

A kínai gazdaság lassulása a Fedet és a befektetőket is erőteljesen elbizonytalanította.  Az év utolsó negyedévét így az fogja meghatározni, hogy a feltörekvő piacok visszaesése vagy a fejlett országok növekedése lesz-e erőteljesebb. A kiegyenlített esélyek miatt a részvénypiacokhoz most mindenképpen óvatosan érdemes hozzányúlni, miközben a kötvénypiacon van még lehetőség a hozamcsökkenésre - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a negyedik negyedévre vonatkozóan.

Nagyot fordult a világ az elmúlt hetekben, amióta Kína hivatalosan is elismerte, hogy nem tudja fenntartani a korábban tervezett lassuló növekedési pályát. A kínai gazdaság coming outjának hatására a feltörekvő - ezen belül is leginkább a nagy nyersanyag-kitermelő - országok kilátásai jelentősen romlottak. A következő negyedévet így az fogja meghatározni a tőkepiacokon, hogy a feltörekvő piacok visszaesése, vagy a fejlett piacok továbbra is kedvező növekedési kilátásai lesznek-e erősebbek.

részvénypiacok

Amennyiben az előbbi verzió, azaz a feltörekvő piacok visszaesése fog dominálni, úgy a részvénypiacokon tartósan be lehet rendezkedni az árfolyamcsökkenésre, míg ha az utóbbi, azaz a fejlett piacok dinamikája lesz meghatározó, akkor a mostani visszaesés csupán átmeneti korrekciót jelent. Ez a mostani helyzetben azt jelenti számunkra, hogy a hosszú távon jó kilátásokkal rendelkező részvénypiacokat a jelenlegi bizonytalanság miatt egyelőre csak tőkevédett formában javasoljuk.

kötvénypiacok

Mivel a kínai lassulás és ezzel együtt a feltörekvők gyengélkedése recesszióba tolhatja a világgazdaság egészét, ezért egyre erősödnek azok a várakozások, amelyek szerint a jegybanki politika nemhogy szigorítani nem fog, de még akár újabb enyhítés is történhet. Jól mutatja ezt, hogy a szeptemberben még oly valószínűnek tartott Fed kamatemelést most már sem októberben, sem a decemberi kamatdöntő ülés alkalmával nem tartja igazán esélyesnek a piac. Ezzel szemben egyre erősödnek azok a várakozások, amelyek szerint a Fed kamatemelés bejelentése előtt újabb élénkítés meghirdetésére kerül sor valamelyik vezető jegybank - leginkább az EKB vagy a BoJ - részéről.

Az biztos, hogy további jegybanki lazítás az MNB-nek is nyitva hagyhatja az ajtót egy újabb kamatcsökkentési ciklus elindításához, amit óvatosan már a határidős kamatláb-megállapodások is áraznak. Mindez a hazai kötvények esetében azt jelenti, hogy még mindig van esély a további hozamcsökkenésre.

deviza

Mivel a hazai autóipari gépgyártás erőteljes szerepet játszik a GDP-növekedésben, ezért a Volkswagen-botrány kockázatot jelent a hazai gazdaság növekedésére is. Ennek mértéke azonban várhatóan nem lesz olyan jelentős, hogy érdemben rontaná Magyarország növekedési kilátásait. Így, ha idén esetleg még nem is, rövid távon - azaz 2016 év elején - azonban már mindenképpen számítani lehet a felminősítésre.

portfólió-építési javaslatok a IV. negyedévre

-részvénytípusú eszközök semleges súlyozásának tartása:

  •  A globális gazdasági növekedési kilátások összességében stabilak, a kínai növekedéssel és a feltörekvő gazdaságok kilátásaival kapcsolatos növekvő bizonytalanság azonban sérülékenyebbé, így ingadozóbbá teheti a börzék teljesítményét. Ennek megfelelően továbbra is semleges súlyon tartjuk a részvény kitettséget.

-tőke- és hozamvédett alapok felülsúlyozása javasolt:

  •  A bizonytalan környezetben a tőke- és hozamvédett eszközök kedvező lehetőséget jelentenek a középtávú piaci lehetőségek biztonságosabb, védett formában való kihasználására.

-árfolyamvédett vegyes alapok semleges súlyozása:

  • Az aktívan kezelt, a piaci trendhez igazodó összetétellel és árfolyamvédelemmel rendelkező alapok a kedvező közép-hosszú távú gazdasági folyamatok kiaknázására adnak lehetőséget védett formában.

-hazai kötvényeknél marad a felülsúlyozás:

  •  A hazai makrogazdasági mutatók stabilak, és akár további felminősítések is érkezhetnek, így az EKB támogató monetáris politikája nyomán erősödő hozamvadászat, illetve az MNB önfinanszírozási programja továbbra is keresletet generál a magyar állampapírok iránt.

-pénzpiaci eszközök alulsúlyozása, ezen belül pedig a deviza eszközök arányának semleges súlyozása:

  • A rekord alacsony hazai kamatszint miatt továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközöktől a magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. A forint árfolyam stabilizálódására, az euró/amerikai dollár viszonylatában pedig a dollár további felértékelődésére számítunk a negyedik negyedévben.

 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  1127 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 982 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu