a koronavírus következményei a kkv-kra: elbocsátások, a beruházások visszavágása

Alig három héttel a koronavírus hivatalos magyarországi megjelenése után a magyar kkv-k egyre borúsabban vélekednek vállalkozásuk idei kilátásairól – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből. Csökkenő árbevétel és profitvárakozások, már megvalósult és további tervezett elbocsátások, valamint visszafogott beruházási hajlandóság jelzi a járvány eddigi hatását.

„A K&H kkv bizalmi index kutatás első negyedéves felmérésének jelentősebb része még a járvány magyarországi eszkalációja előtt, míg kisebb része már a veszélyhelyzet kihirdetése után készült. Annak érdekében, hogy a kkv vezetők véleménye nyomon követhető legyen, március 23-24-én egy extra gyorsfelméréssel szondáztuk a kialakult helyzet további hatását. Az eredmények alapján elmondható, hogy a két felmérés között eltelt 10 nap alatt jelentősen, negatív irányba változott a vállalkozások véleménye több, a cégek gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezőben” – mondta el Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

tovább csökkenő pénzügyi várakozások

A pénzügyi várakozásokat tekintve tovább romlott a kkv vezetők véleménye. Míg március 11-e előtt még 57 százalékuk várt növekvő árbevételt, addig március 24-re ez az arány 11 százalékra zuhant, miközben az árbevétel csökkenést várók aránya 11-ről 30 százalékra nőtt. Jelenleg legnagyobb arányban az árbevétel szinten maradását remélők vannak, így a növekvő árbevételt várókkal együtt  a kkv-k kétharmada (70%) még mindig bízik benne, hogy legalább a tavalyi árbevételét képes lesz produkálni az előttünk álló egy évben. 
A romló hangulat a profitvárakozásoknál is megfigyelhető. Míg március 11-ig tízből nyolc kkv legalább a tavalyival megegyező profitot várt, addig a legfrissebb felmérés alapján most már csak minden harmadik cég volt ennyire optimista, miközben 67 százalék már csökkenő profitra számít.

a koronavírus következményei a kkv-kra: elbocsátások, a beruházások visszavágása

létszámleépítés és csökkenő beruházási kedv

A csökkenő profitvárakozások következtében a kkv-k költségoldalon próbálnak javítani a vállalkozás pénzügyein. Ezt mutatja, hogy a vállalkozások 10 százaléka bocsátott már el alkalmazottat a járvány hatására megváltozó piaci viszonyok miatt. Emellett jelenleg 16 százalék tervez az év folyamán további létszámcsökkentéssel, ami a március 11-e előtti 4%-kal összevetve szintén jelentős változás.

A legdrámaibb különbség egyértelműen a beruházások visszafogása terén mutatkozik. Míg 3 hete csak a kkv-k negyede nem tervezett semmilyen beruházást az idei évre, addig ez az arány rövid idő leforgása alatt több mint duplájára, 59 százalékra ugrott fel. A visszafogás nincs tekintettel a beruházás jellegére sem, hasonló arányban csökkent a termelő, az informatikai és a gépjármű beruházásokat tervező cégek aránya is.

a koronavírus következményei a kkv-kra: elbocsátások, a beruházások visszavágása

segítségre számítanak

A vállalkozások vezetői a problémák megoldását növekvő állami segítségnyújtással képzelik el: 39 százalékuk vár csökkenő közterheket az elkövetkező 1 évben, ami közel kétszerese az előző negyedévi arányhoz képest. Ha nem is ilyen mértékben, de szintén nőtt a csökkenő vállalati hitelkamat környezetet prognosztizálók aránya 5 százalékról 16 százalékra. Mindezek mögött feltehetően a nemrég bejelentett gazdasági mentőcsomag állhat.

Rövid magyarországi járványkrónika:
A rendszeres felmérés alatt történt
 • Február 24: karanténba kerül egy Olaszországból hazatérő diákcsoport
 • Március 3: igazoltan koronavírusos betegek jártak Magyarországon
 • Március 4: két iráni diák személyében megtalálták az első fertőzötteket Magyarországon
 • Március 7: a kormány, majd a fővárosi önkormányzat lemondja a március 15-i ünnepségeket
 • Március 11: a kormány vészhelyzetet rendel el (egyetemeken távoktatás, 100 fő feletti zárt terű és 500 fő feletti szabadtéri rendezvények tiltása, beutazási tilalom 4 országból).
A két felmérés között történt
 • Március 13: az általános és középfokú iskolákban áttérnek a digitális iskolán kívüli munkarendre
 • Március 15: meghal az első magyar koronavírusos beteg
 • Március 18: a miniszterelnök bejelenti az első gazdasági mentőcsomagot (törlesztési moratórium, járulék- és adókönnyítés, rugalmasabb munkajog, stb.)
 • Március 21: 100 fölé emelkedik a fertőzöttek száma
A kiegészítő felmérés alatt történt
 • Március 23: további gazdaságvédelmi intézkedések: további járulékmentességek KATA-soknak, adótartozások behajtásának felfüggesztése, stb.)
 • Március 24: 10-re nőtt a járvány magyarországi áldozatainak száma, miközben a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 200-at.

a K&H kkv bizalmi indexről

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés során 2020. február 26. – március 11. között 351 cég, március 12-13-án 49 cég, majd ezt kiegészítve március 23-24-én további 100 cég pénzügyi döntéshozója válaszolt. 
A kutatásban megkérdezett vállalkozások méret és árbevétel-kategória szerint:

 • mikrovállalkozások (20 - 100 millió Ft)
 • kisvállalkozások (101 - 300 millió Ft)
 • középvállalkozások (301 millió Ft - 2 milliárd Ft)

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

Kapcsolattartó

K&H- Kommunikációs igazgatóság

 • sajto@kh.hu
 • +36 1 328 9133
 • +36 30 832 8413