a kkv-k pénzügyileg jó évre számítanak idén

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben javultak, átlagosan 4,8%-os árbevétel és 3,2%-os eredménynövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Árbevételük idei alakulását tekintve a mikrovállalkozások, a profitot nézve azonban a középvállalkozások a legoptimistábbak.

A K&H félezer hazai mikro,- kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, miként látják árbevételük és eredményük idei alakulását. Az előző negyedévi borúlátó hangulat után most meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégek pénzügyeik idei alakulásáról, árbevétel- és eredményvárakozásuk egyaránt visszakorrigált. „A vállalkozások átlagosan 4,8%-os árbevétel-növekedést prognosztizálnak idén, ami az előző negyedévhez képest figyelemre méltó, 0,9 százalékpontos ugrás jelent. A kkv-k többsége (65%) 0-6% közötti bevétel-növekedést valószínűsít, 6% feletti bővüléssel a cégek negyede számol, míg a jelenleginél alacsonyabb bevételt minden tizenegyedik cég feltételez” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

 

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai igen eltérő képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 5,7%-os, míg a középvállalkozások 5,1%-os bevétel növekedést feltételeznek. Továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak, ami számszerűsítve 3,5%-os bővülést jelent. A különböző ágazatok közül a szolgáltató szektor pénzügyi várakozása a legkedvezőbb, hiszen átlag feletti, 5,4%-os növekedést valószínűsítenek.

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek 2,4%-ról 3,2%-ra ugrott a várt profit mértéke a teljes kkv szektor szintjén. Idén a kkv-k 91%-a vár növekedést, azonban a tavalyinál kisebb nyereséggel számoló cégek aránya közel duplájára, 5%-ról 9%-ra nőtt. Az eredményeket tekintve a középvállalkozások és a mikrovállakozások hasonlóan jó eredményt valószínűsítenek – 3,7% és 3,5% –, míg a kisvállalkozások e tekintetben is szerényebbek, mindössze 2,6%-os profitnövekedést várnak idén.  A szektorok közül a mezőgazdasági és szolgáltató cégek visszafogottabbak – 2,3% és 2,7% –, míg a kereskedelmi és ipari cégek közel azonos mértékékű, ennél jóval nagyobb nyereség-növekedést várnak (3,6% és 3,7%).

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások.

A legutóbbi felmérés 2015. november 20. – december 3. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu