a kkv-k körében még mindig az asztali számítógép a nyerő

A hazai kkv-k többsége nem tervezi lecserélni informatikai eszközeit idén. Akik azonban fejlesztésben gondolkodnak, elsősorban asztali számítógépet, laptopot és monitort, valamint a cég hatékony működését segítő szoftvereket terveznek vásárolni – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A K&H kkv bizalmi index tíz éves történetében szinte mindig informatikai fejlesztésekre készült a legtöbb cég, akárcsak a legutóbbi felméréskor is. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalkozások nagy része nem változtat a jelenlegi eszközállományán. „A vállalatok többsége (57%) nem készül sem cserére, sem bővítésre, így a már meglévő informatikai eszközökkel kíván dolgozni idén is. Minden harmadik vállalat tervez valamilyen változtatást vagy új vásárlást, közülük legnagyobb arányban azok a cégek vannak, amelyek idén lecserélik a meglévő eszközöket, és új gépekkel fognak dolgozni (13%). Minden kilencedik kkv új beszerzést és a mostani számítógépek cseréjét is tervezi, míg a cégek 9%-a a meglévő eszközök mellé fog újakat vásárolni idén” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

 

A cserére, bővítésre fordítandó összeg igen eltérő képet mutat a nyilatkoztak alapján. A vállalkozások nagyobb része (41%) várhatóan a tavalyi költségkeretet szánja idén is az ilyen jellegű beszerzésekre, míg szinte azonos arányban válaszolták a cégvezetők, hogy többet vagy éppenséggel kevesebbet fognak költeni IT fejlesztésekre idén (21% és 20%).

tarol az asztali számítógép

Azon kkv-k körében, amelyek idén informatikai fejlesztést vagy eszközvásárlást terveznek, egyértelműen a számítógépek és azok különböző tartozékai az elsődleges beszerzési célok. Legnagyobb arányban asztali számítógépet és laptopot terveznek vásárolni (41% és 32%), míg közel minden negyedik vállalkozás (23%) csak a monitorokat szándékszik lecserélni idén. A szoftvereket tekintve leginkább a speciális igényt kielégítő programok – mint például kiadványtervező – beszerzésére készülnek a legtöbben (20%), amelyet az irodai és az ügyviteli szoftverek követnek. Meglepő módon okos televízióra is szükség van tízből egy kkv-nál. 

 

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások.
A legutóbbi felmérés 2015. november 20. – december 3. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu