a kkv-k fókuszterületté váltak a banki hitelezésben

A K&H üzleti tippek hazai vállalkozásoknak szóló rendezvénysorozatán a szakemberek évről-évre bemutatják a kkv hitelezés irányait, tendenciáit. A fokozódó állami szerepvállalásnak is köszönhetően a cégek jelenleg számos forráslehetőség közül választhatnak, azonban a vállalkozásoknak érdemes megfontolni, hogy a felvett hitel alacsony költségekkel, de bonyolult garanciával és adminisztrációval, vagy inkább magasabb kockázati felárral, de jóval egyszerűbb és olcsóbb járulékos költségekkel és adminisztrációval járjon.

A hazai vállalkozások üzletmenetét leginkább érintő problémákat és azok megoldási lehetőségeit mutatták be a K&H üzleti tippek országos rendezvénysorozaton. „Az előzetes felméréseink alapján jelenleg az uniós pályázati lehetőségek mellett a hitelezés lehetőségei érdeklik leginkább a kkv-kat. Nem alaptalan az igény a cégek részéről, hogy szeretnének tájékozottabbak lenni a forráshoz jutás lehetőségeivel kapcsolatban, hiszen a válság hatására átalakultak a hitelezési feltételek, és a vállalkozások is óvatosabban mernek hitelforráshoz folyamodni” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Az elmúlt években a kkv-k finanszírozása a bankok számára fókuszterületté vált, így az ügyfélszerzési verseny igen kiéleződött a bankok között. Ezért a válság tapasztalatait szem előtt tartva úgy kell a bankoknak kockázattudatosabbaknak lenniük, hogy eközben az ügyfelek költségei is szinten maradjanak. A hitelezési konstrukciókban egymásnak ellentmondó irányok alakultak ki ennek megoldására. „A hitelkockázatok mérséklésére a bankok bevonhatnak garantőr intézményeket, illetve biztosítékokat a hitelezésbe. Így a vállalkozások a refinanszírozott és kamattámogatott konstrukciókat kamatmaximalizálással vehetik igénybe. Ebben az esetben a hitel közvetlen költségei ugyan alacsonyabbak, ugyanakkor bonyolult és jelentős adminisztráció (pl.: éves felülvizsgálat, értékbecslés, közjegyző) terheli a vállalkozásokat, és a folyamatban résztvevő több szereplő miatt hosszabb átfutási időre kell számítani. A másik - jellemzően 15-20 milliós összegig terjedő hitelek esetén - egyre inkább elterjedő megoldás, hogy egy valamivel magasabb kockázati felár mellett jóval egyszerűbb adminisztrációt és alacsonyabb folyamati és járulékos költségeket választanak a cégek” – mondta el Németh László.

A mai kkv hitelezés másik fő meghatározó tényezője, hogy tovább fokozódik az állami szerepvállalás. „Az NHP legnagyobb sikere, hogy bevezetése óta megfordult a negatív hitelezési folyamat, és megállt a nagymértékű vállalati hitelállomány-csökkenés. A megjelenése óta azt tapasztaljuk, hogy ezenkívül a hitelezés gyakorlatilag minimális. Azonban a 2,5%-os kamatszint nem minden cégnek ad lehetőséget a programban való részvételre. Ezért abban az esetben, ha egy vállalkozás - méretkategória, kockázat vagy más egyéb ok miatt - nem felelne meg a program által megkövetelt feltételeknek, úgy további támogatott konstrukciókat, például az Új Széchenyi Hitelt vagy Széchenyi Kártyát, illetve saját forrású hiteleket érhet el a piacon” – mondta el a szakember.

a K&H üzleti tippek konferenciasorozatról

A K&H Bank tizenegy évvel ezelőtt indította első országos rendezvénysorozatát a kisvállalkozások számára azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a kkv-k számára a pénzügyi és a gazdasági szakemberekkel történő személyes konzultációra. A konferenciasorozat minden évben a kkv-k számára legaktuálisabb témákat dolgozza fel.A vállalkozások országszerte több vidéki nagyvárosban és Budapesten találkozhatnak a pénzügyi szektor kkv szakértőivel, akik segítséget nyújtanak a tájékozódásban.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): -32,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 24,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu