a kamattal a befektetők hozamelvárása is csökkent

Az alacsony kamatkörnyezetre a lakossági megtakarítók is reagáltak. A nagyobb kockázatú befektetéseknél már nem várnak kétszámjegyű teljesítménynövekedést, a magasabb hozam elérése érdekében pedig rövid távon akár pár százalékos veszteséget is hajlandóak bevállalni – derül ki a K&H befektetői felmérésből. 

Lassan a befektetők is alkalmazkodnak a régóta tartó csökkenő kamatkörnyezethez, és a magasabb hozam érdekében nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni. „Országosan több mint 2000 prémium – azaz az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező – befektetőt kérdeztünk meg arról, hogy mennyire kockázatvállalók a magasabb hozamlehetőség érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a befektetők fele (51%) egy átmeneti 3-5%-os veszteséget is tolerál a hosszabb távon nagyobb hozam reményében, míg 15%-uk akár 10%-os vagy annál nagyobb mértékű veszteséget is tolerál. Minden hatodik befektető azonban a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben sem vállal be veszteséget, hiába a magasabb hozam lehetősége” – részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a betéteknél magasabb kockázatú megtakarítások esetében a befektetők egyre reálisabban látják a várható teljesítmény mértékét. „Az elmúlt egy évben a hosszú távú megtakarítások esetén erőteljesen, 25%-ról 14%-ra visszaesett a betéti kamatoknál 10%-kal magasabb hozamra számítók aránya, miközben 3%-os többlethozamot ma már dupla annyian várnak, mint egy évvel korábban. Ezek a hozamelvárások összhangban vannak a jelenlegi kamatkörnyezettel, reális, hogy ma már nem várnak akkora hozamot a befektetők, mint pár évvel ezelőtt, amikor a kötvénybefektetésekkel is 10% hozamot érhettek el” – mondta el a szakember. Arra, hogy mit jelent a befektetőknek a hosszú táv, a legtöbben a 3-5 évet jelölték meg. Ilyen időtávon már érdemes elgondolkozni a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) lehetőségén is, mivel ezek esetében többféle adókedvezményt is igénybe lehet venni, ami növeli a megtakarítás hozamát.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 1 137 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 980 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 157 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu