A K&H újabb tehetséges fiatal festőművészt támogat

Győztest hirdettek a K&H Csoport ötödik alkalommal meghirdetett alkotói ösztöndíj pályázatán: a következő fél évben Miklós Hajnal festőművész részesül támogatásban. A pályázat új elemeként további 3 tehetséges művésztől – Csató Józseftől, Misetics Mátyástól és Szabó Klára Petrától – pedig egy-egy alkotást vásárol meg a pénzintézet. A K&H Csoport „művészet egy jobb, teljesebb világért” című kortárs képzőművészeti gyűjteményének építése az elmúlt fél évben is folytatódott, az egyik legmodernebb vállalati kollekció piaci műtárgyvásárlások révén is tovább gazdagodott.

„A legújabb akvizíciók és az alkotói ösztöndíj program eddigi közel 3 évének sikere jól mutatja, hogy a K&H továbbra is komolyan fenntartja korábban megfogalmazott célját, és kitart gyűjteményének folyamatos építése mellett. Jelenleg újabb hét műtárgy került a kollekcióba, amely összeállítás a gyűjtemény egészéhez hasonlóan tükrözi mindazokat az értékeket, amelyeket a K&H vállalatként is vall, vagyis a dinamizmust, a megújulni tudást, a társadalmi mozzanatok iránti érzékenységet éppúgy, mint a tartós értékteremtésre, a megbízhatóságra való törekvést. Az új akvizíciók között 3 alkotást az ösztöndíjra pályázó fiatal művészektől vásárolhattunk meg, hiszen a pályázat új elemeként a fél éven keresztül alkotói támogatásban részesülő ösztöndíj nyertes Miklós Hajnal mellett további tehetséges pályakezdő művészeket támogathatunk egy-egy alkotásuk megvételével.” – nyilatkozta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese, a lakossági banki üzletág vezetője.

A K&H gyűjteményi koncepciójának kialakításában és annak építésében közreműködő művészeti tanácsadó testület - amelynek tagjai a szakma olyan meghatározó alakjai, mint Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok volt igazgatója, Szurcsik József képzőművész, a Képzőművészeti Egyetem tanára és Topor Tünde művészeti tanácsadó, az ArtMagazin főszerkesztője – javaslatára a kollekció az elmúlt fél évben a következő műtárgyakkal bővült:

Révész László: Memóriagyakorlat (2009)
Csiszér Zsuzsi: With Christo (2011)
Ferenczy Zsolt: Landover IV. (2009)

A mostani akvizíciós ütemben a gyűjteménybe került a legutóbbi K&H ösztöndíjas, Navratil Judit Könnygyári munkás (2010) című munkája is.

A 2011. évi kibővített ösztöndíj pályázat keretében a K&H Csoport az alábbi műtárgyakat vásárolta meg a kiválasztott pályázóktól:

Csató József: Hoztam neked virágot (2010)
Szabó Klára Petra: Chillin, Olvasható ruhák sorozat (2010)
Misetics Mátyás: Mesterséges fények no.5 (2007)

A 6 hónapon keresztül havi 125 ezer forint alkotói támogatásban részesülő Miklós Hajnal festőművész pedig olyan kiváló tehetségű fiatal művészek körét gyarapítja immár, mint a korábbi ösztöndíj nyertes Sándor Krisztián, Födő Gábor, Kovács Budha Tamás és az ösztöndíj időszakot most befejező Navratil Judit.

 

„Az a tény, hogy az alkotói ösztöndíj program immár ötödik alkalommal is jelentős figyelem és népszerűség mellett, ráadásul a pályázati anyagok tekintetében szokatlanul magas színvonalon zajlott, egyértelmű jele annak, hogy a programmal szembeni bizalom és annak szakmai elismertsége magas. Erre az alapra építve döntöttünk úgy, hogy most először az ösztöndíj jellegű támogatás mellett műtárgyvásárlási lehetőségre is lehet pályamunkát benyújtani, így a zsűri a mostani alkalommal Miklós Hajnal mellett Csató Józsefet, Misetics Mátyást és Szabó Klára Petrát is győztesként hirdethette ki. Az anyagi támogatás mellett a ma már komoly szakmai elismertségnek örvendő K&H gyűjteménybe kerülés is meghatározó tényezőnek tekinthető egy fiatal művész szakmai karrierjében.” – foglalta össze a K&H művészeti tanácsadó testület véleményét Petrányi Zsolt.

Kapcsolattartó

Varga Zsuzsanna

EDGE Communications
  • 06 1 239 0007
  • zsuzsanna.varga@edge.hu