a K&H új székháza arany LEED minősítést kapott, mint a legkörnyezettudatosabb irodaépület Magyarországon

A K&H Csoport új székháza elnyerte a nemzetközi LEED® minősítés arany fokozatát. A székház K épülete az első és egyetlen arany fokozatú irodaház Magyarországon, amely a helyszínválasztástól a teljes kivitelezésen át a berendezésig az előírt környezettudatossági és fenntarthatósági kritériumok alapján kialakított nemzetközi rendszer szabályainak megfelelően épült.

”A K&H elsőként indította el a beruházást a LEED® minősítési kategóriában, amely az egész világon elismert minősítést nyújt a beruházásnak. Magyarországon ez az első olyan épület, amely nemcsak hatékonyan üzemeltethető, hanem már a kivitelezés során is szigorú környezettudatossági és fenntarthatósági kritériumok figyelembevételével épült. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az új székházunk kivívta a szakma figyelmét, elismerését, nemcsak Magyarországon, hanem a világban is. A K&H 2012-ben ünnepelte 25. születésnapját, ez a díj az egyik legkiemelkedőbb mérföldkő negyed évszázados történetünkben, a jubileum méltó megünneplése.” – emelte ki Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. 

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design, "kiváló energiahatékonysági és környezetvédelmi tervezés") egy világszerte elismert rendszer, amely a magas teljesítményű és környezetbarát épületek tervezését, építését és működtetését minősíti. 

‘A ‘zöld építészet’ mozgalom egyedülálló lehetőséget kínál rá, hogy megfelelő választ adjunk korunk legfontosabb kihívásaira; többek között a globális klímaváltozásra, a nem fenntartható és drága energiahordozóktól való függőségünkre, valamint az emberi egészséget veszélyeztető tényezőkre’ - mondta Rick Fedrizzi, az U.S. Green Building Council [az Egyesült Államok Zöld Építészet Tanácsa] elnöke, vezérigazgatója és alapító elnöke. ‘Az olyan innovatív építési projektekben végzett munka, mint amilyen a K&H új székháza is, az egyik legfontosabb hajtóerőt képviseli a zöld építészet mozgalomban.’

A K&H Csoport 2008-ban bízta meg a TriGránit cégcsoportot az új székházának fejlesztésére. A campus-jellegű székház a Millennium Városközpont területén, mintegy 76.000 négyzetméteren épült fel, háromszintes mélygarázzsal. Az 54.000 négyzetméteres „K” épületet - melyből 28.000 m2 az irodaterület - a K&H megvásárolta, míg a 22.000 négyzetméteres „H” épületet, amelyből kb. 9.500 négyzetméter az irodaterület, bérbe vette. Mindkét épület tervezője a Finta Építésziroda, fejlesztője a TriGránit Fejlesztési Zrt.

„A piacon egyedüli lehetőség adódott, miszerint a felhasználói igény és vállalatunk környezettudatos gondolkodásmódja együttesen lehetővé tették egy, a LEED® által minősített fejlesztés létrehozását. Azzal, hogy a kivitelezéstől kezdve a nemzetközi rendszer szabványainak megfelelően készült az épület, a magyar ingatlanpiacon úttörőszerepet vállaltunk. Az új székház tervezésénél, kivitelezésénél a gazdaságosság mellett fontos szempont a környezettudatosság és fenntarthatóság; a gépészeti és elektromos működési alapelvek, illetve berendezések, az akusztikai, ergonómiai és műszaki megoldások, valamint a zöld tetőkertek és teraszok mind a környezetbarát működést biztosítják.” – nyilatkozta Török Árpád, a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója. 

A K&H Csoport új székháza számokban:
nettó összterület:             76 000 m2
homlokzat - üvegfelületek:        23 000 m2
összes beton mennyisége:        21 500 tonna
az épület magassága:            27,5 - 35 méter (7 emelet)
tárgyalók száma:            90
felvonók száma:            24
gépkocsi parkolóhelyek száma:    743 (minden harmadik dolgozónak parkolóhely áll rendelkezésére)
motor és kerékpártároló:        159 hely
étterem:                1 600 adagos konyha
ülőhelyek száma az étteremben:        296
teakonyhák száma:            56
magáncélú „telefonfülkék” száma:    72

A K&H székház eddigi díjai:
2012: REsource Property Awards – Év projektje
2012: Arany LolliPOP a székház megnyitó rendezvényért
2013: iroda.hu – Az Év Irodaháza 2012 Közönségdíj kategóriában II. helyezés; Az Év Irodája 2012 Különdíj kategóriában III. helyezés
2013: arany fokozatú LEED® minősítés

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

TriGranit Fejlesztési Zrt.
A többségi magyar tulajdonban lévő TriGranit Európa negyedik legnagyobb ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalata, amely Közép-Kelet-Európa 7 országában van jelen. A TriGranit Fejlesztési Zrt. összesen több mint 2 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket és további 4 milliárd euró - többnyire vegyes hasznosítású - fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években. 

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu