2020 első 9 hónapjában a K&H Bank 31,7 milliárd forint, a K&H Biztosító pedig 7 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el
16%-os a növekedés a hitelállományban éves összehasonlításban, amely részben a harmadik negyedév gazdasági élénkülésének köszönhető

A K&H+ közlekedési szolgáltatás elindításával a K&H folytatja digitális innovációját

A K&H Bank 2020 első 9 hónapjában 31,7 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami éves összehasonlításban 11%-os növekedésnek felel meg a rendkívüli tételek, összesen 11,2 milliárd forintos adózás előtti negatív hatásától megtisztítva. 2020 első 9 hónapjában a K&H Biztosító 7 milliárd forint adózás utáni nyereséget realizált.

  • Az év első kilenc hónapjában a K&H összesen 457 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki, és teljes hitelvolumene éves összehasonlításban 16%-kal, 1863 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedév erős hitelezési tevékenységének  köszönhetően. 
  • A folyószámla forgalom volumene a második negyedéves mélypontról a harmadik negyedévre helyreállt. 
  • A növekvő üzleti volumenek elsősorban a harmadik negyedévben tapasztalható gazdasági élénkülésnek voltak köszönhetőek, míg a negyedik negyedévben ismételt lassulás várható a koronavírus-járvány második hulláma miatt. 
  • Az új lakossági hitelkihelyezések terén elért piaci részesedés 13,6%-ra nőtt a harmadik negyedévben (a 2019 harmadik negyedévében mért 10,0%-hoz képest). 
  • A K&H ezidáig 130 milliárd forint értékben szerződött le hiteleket a „Növekedési Hitelprogram Hajrá” keretében. 
  • A K&H folytatja digitális innovációit a K&H+ szolgáltatás elindításával, amely mobilbanki alkalmazásában több mint 460 000 mobilbanki felhasználó számára automatikusan elérhető közlekedési jegyvásárlást kínál.

Pénzügyi eredmények 2020 harmadik negyedévében

2020 első kilenc hónapjában a K&H Bank 31,7 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a rendkívüli tételek 11,2 milliárd forint értékű adózás előtti negatív hatásától megtisztítva. Ez magában foglalja a törlesztési moratóriumhoz kapcsolódó 3,6 milliárd forint módosítási veszteséget, a 19,0 milliárd forint IFRS9 szerinti értékvesztést a pandémia miatt várható jövőbeli hitelezési veszteségekre, valamint a 11,4 milliárd forint adózás előtti pozitív eredményt, amely a K&H Alapkezelő tevékenységének a KBC Asset Management magyarországi fióktelepéhez történő átruházásához kapcsolódik. A tranzakció következtében kialakuló szorosabb együttműködés jelentős működési szinergiát biztosít a KBC Csoport számára, miközben az ügyfelek továbbra is a korábban megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat élvezhetik.

A K&H rendkívüli tételektől megtisztított, pozitív nettó eredménye 11%-kal nőtt az első három negyedévben a növekvő üzleti volumeneknek – különösen a harmadik negyedévi gazdasági fellendülésnek – és a sikeres költséggazdálkodásnak köszönhetően. Ami a K&H ügyfelek gazdasági tevékenységét illeti, a második negyedéves mélypont után a harmadik negyedévben a vállalatok és a mikro kkv-k beérkező számlaforgalma növekedésnek indult. A vállalati számlaforgalom már a világjárványt megelőző, márciusi szintet is meghaladja, míg a mikro kkv-k forgalma még nem állt teljesen vissza a válság előtti szintre. A K&H Bank azonban a világjárvány második hulláma miatt a gazdaság újbóli lassulására számít 2020 negyedik negyedévében.

„A K&H Bank továbbra is aktív szerepet játszik a magyar gazdaság, a háztartások, a kisvállalkozások, a nagyvállalatok és az közszféra (állam, önkormányzatok) finanszírozásában. Az év első kilenc hónapjában összesen 457 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottunk, és a teljes hitelvolumenünk éves összehasonlításban 16%-kal, 1863 milliárd forintra nőtt.  Az új lakossági hitelek kihelyezése terén elért piaci részesedésünk a harmadik negyedévben 13,6%-ra nőtt (szemben a 2019 harmadik negyedévében mért 10,0%-kal). Az új lakossági hitelkihelyezések értéke a januártól szeptemberig tartó időszakban 172 milliárd forintot ért el (a harmadik negyedévben 67 milliárd volt), ami éves összehasonlításban 21%-os (illetve a babaváró hitelek nélkül a harmadik negyedévben 36%-os éves szintű) növekedésnek felel meg. A vállalati hitelportfólió éves szinten 16%-kal nőtt 2020 harmadik negyedévében. Az „NHP Hajrá!” program keretén belül szeptember 30-ig összesen 130 milliárd forint összeget szerződtünk le, ami 15%-os piaci részesedésnek  felel meg, ez pedig meghaladja pénzintézetünk piaci részesedését. Mérlegünkben az államkötvények volumene 1095 milliárd forintot ért el 2020 harmadik negyedévére, ami éves összehasonlításban 31%-os növekedésnek felel meg.” – ismertette Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

Folyamatos digitális átalakulás és innovációk

A koronavírus-járvány felgyorsította a digitális banki és biztosítási megoldások használatát. A K&H aktív ügyfeleinek 94%-a digitálisan is aktív. A K&H mobilbank felhasználóinak száma 2020 harmadik negyedévére elérte a 462 000-et, ami éves összehasonlításban 29%-os növekedésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy jelenleg másfélszer több ügyfél használja a mobilbanki alkalmazást, mint az e-bank felületet. Az elmúlt év során a K&H ügyfelei havonta átlagosan 3,8 millió alkalommal használták a mobilbanki alkalmazást. Idén szeptemberben újabb rekordok dőltek meg: az e-banki bejelentkezések száma meghaladta a 2,5 milliót, a mobilbanki alkalmazást pedig a K&H ügyfelei 4,3 milliószor használták, ami azt jelenti, hogy egy K&H ügyfél átlagosan másnaponta jelentkezik be valamely elektronikus banki felületre.

„Az emberek egyre inkább a mobiltelefonjukon élik az életüket. Ezért továbbra is fejlesztjük mobil kínálatunkat: így az elmúlt hónapban a mobilbankban elindítottuk a K&H+ alkalmazást. Ügyfeleink most már több mint ezerféle helyi és helyközi jegyet és bérletet vásárolhatnak 70 településen, mindössze néhány kattintással, sőt a hitelkártya adataik megadása nélkül. Ez a megoldás mind a 460 000 mobilbanki felhasználónk számára automatikusan rendelkezésre áll. Mindössze két hét alatt máris 1000 sikeres vásárlást bonyolítottak le ügyfeleink le az alkalmazásban. Ezen felül mostantól a K&H ügyfelei már a mobilbankban is aktiválhatják, felfüggeszthetik vagy letilthatják bankkártyájukat, és ellenőrizhetik PIN kódjukat, ami egyedülálló szolgáltatás a magyar bankpiacon.” – emelte ki David Moucheron, a K&H Csoport vezérigazgatója.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója a következőket tette hozzá: „2020 harmadik negyedévében nettó nyereségünk elérte a 7,0 milliárd forintot. A nem-élet terület díjbevétele 40 milliárd forintot realizált, ami éves összehasonlításban 6%-os növekedésnek felel meg. Az életbiztosítási üzletág erős üzleti teljesítményt nyújtott, és éves szinten 45%-os növekedést produkált a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) nyugdíj termék, valamint 41%-os éves szintű emelkedést a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) nem nyugdíj termék tekintetében, továbbá a kockázati termékek is 24%-kal bővültek éves szinten. Digitális szolgáltatásunk is folyamatosan javul: a rendszeres megtakarítási életbiztosítások esetében a bankfiókokban papírmentes értékesítési folyamatot vezettünk be. Az egyszerűsítésnek és a digitalizációnak köszönhetően az ügyfelek feleannyi idő alatt köthetik meg biztosítási szerződéseiket, mint korábban.”

A K&H Bank nem auditált, konszolidált, IFRS (nemzetközi számviteli szabályok) szerinti eredménye a következőképpen alakult:

milliárd Ft

 2019. szeptember 30.

2020. szeptember 30.

változás

nettó eredmény (egyedi tételek nélkül)

37,7

41,9

+11%

nettó eredmény

37,7

31,7

-16%

ügyfélhitelek

1602

1863

+16%

ügyfélbetétek

2380

2904

+22%

befektetési alapok állománya (supernet)

648

653

+1%

működési bevétel a befektetések értékesítéséből származó egyszeri bevétel nélkül

123,9

130,4

+5,2%

működési költségek a tranzakciós illetékkel együtt

75,0

74,1

-1,2%

a hitelportfolió minősége

 

 

 

  nemteljesítő hitelek

4,5%

2,7%

-1,8%

  hitelezési költségek

-0,1%

1,3%

+1,4%

tőke és likviditás

 

 

 

  tőkemegfelelési mutató (csoportszintű)

16,7%      

16,9%

+0,2%

  hitel/betét arány

67,6%     

64,5%

-3,1%

  szolvencia mutató (Biztosító)

191,6%

245,0%

 

hatékonyság

 

 

 

  költség/bevétel arány (bankadóval)

63,9%

60,2%

-3,7%

költség/bevétel arány (bankadó nélkül)

53,1%

49,3%

-3,9%

tőkearányos megtérülés

15,4%

11,4%%

-4,0%

Kapcsolattartó

KH Kommunikáció

  • sajto@kh.hu