a K&H idén eléri a karbonsemlegességet

Magasra tette a lécet a K&H - Magyarországon az első pénzintézetként idén eléri a karbonsemlegességet. Mindez összhangban van anyavállalatának, a belga KBC Csoport minden országra kiterjedő, csoportszintű fenntarthatósági stratégiájával. A következő lépés, hogy kialakítsák finanszírozási tevékenységük társadalmi és gazdasági hatásainak adatalapú vizsgálatát.

Az EU a 2019-es klímarendeletben 2050-re vállalta, hogy eléri a karbonsemlegességet, a K&H azonban ennél is magasabbra tette a lécet. „A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk mérföldkőhöz érkezett: Magyarországon elsőként valósítjuk meg a karbonsemlegességet a pénzintézetek között. Mindezt egy olyan rendkívüli időszakban, amikor a járvány soha nem látott társadalmi és gazdasági kihívásokat támaszt elénk” - jelentette be Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programjának vezetője tegnap egy üzleti konferencián.

Fenntarthatósági törekvéseik három területre összpontosulnak: a saját működésük környezetre gyakorolt káros hatásainak korlátozása mellett a pozitív társadalmi hatás növelése, illetve a munkatársak és az ügyfelek felelős magatartásának ösztönzése egyaránt kiemelt szerepet kap. Mindehhez elengedhetetlen, hogy pontos képet kapjanak finanszírozási tevékenységük hatásairól. A következő lépésként ezért a pénzügyi szolgáltatások hatásainak és az ügyfelek fenntarthatósági eredményeinek adatalapú vizsgálatát fogják kialakítani.

A K&H a bejelentéssel együtt üdvözölte, hogy a hazai szabályozás is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a a fenntarthatósági elvek elterjesztésére. A belga anyabanktól kapott módszerek és útmutatás mellett ugyanis a Magyar Nemzeti Bank zöld ajánlásai is azt a célt szolgálják, hogy megóvjuk környezeti értékekeinket. 

hogyan érhető el a karbonsemlegesség?

Egy cég esetében nem megoldható, hogy egyáltalán ne legyen károsanyag-kibocsátása. Ezért amellett, hogy ezt a lehető legkevesebbre csökkenti, azt a mennyiséget, amit nem lehet kiküszöbölni, széndioxid-semlegesítő, úgynevezett offset projektek támogatásával lehet kiegyenlíteni. Ilyenek például az újraerdősítés, a fenntartható mezőgazdaság segítése vagy a megújuló energiába fektetés. Ezzel összhangban a K&H Csoport idén is meghirdette a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot az alap-, mester- és PhD képzésben részt vevő hallgatók számára, hogy anyagi támogatással ösztönözze az újító szemléletű fiatal szakembereket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak az agrárágazat fenntartható fejlődésének előmozdításában. Emellett a K&H továbbra is az egyik piacvezető a megújuló energiatermelés finanszírozásában. Ennek volumene 2021. június végére meghaladta a 100 milliárd forintot.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu