a hazai befektetőknek is fel kell készülni a tőkepiacokon kezdődő új időszámításra

K&H befektetői klub Budapesten

A jegybankok közelgő háttérbe vonulásával új időszámítás kezdődik a tőkepiacokon, ami átrendezheti a piaci erőegyensúlyokat, emellett Magyarországra is hatással lesz. A változásokra természetesen a befektetőknek is fel kell készülniük megtakarításaikkal, ezért a K&H befektetői klubon az ehhez szükséges információkkal látták el a hazai megtakarítókat.

Egy befektetési döntésnél a legfontosabb szempont mindig a befektetési cél kell, hogy legyen, tehát az, hogy mit szolgál a megtakarítás. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a változó gazdasági és piaci környezetet sem, amely szintén erősen befolyásolhatja az egyes döntéseket. A K&H befektetői klub elsődleges célja ezért azoknak a mélyebb gazdasági és pénzpiaci információknak a megosztása volt, amelyek támpontokat nyújthatnak a lakossági befektetőknek, segíthetik a befektetési döntések meghozatalát.

új időszámítás a tőkepiacokon
Idén májusban új időszámítás kezdődött a nemzetközi pénzpiacokon, amikor a Fed elnöke kilátásba helyezte a pénznyomda fokozatos lelassítását, majd leállítását, amennyiben a gazdaság állapota megengedi. Ez egyrészt jó hír, mivel azt mutatja, hogy a Fed szilárdnak ítéli a növekedési pályát, és az eddigi folyamatos gazdaságélénkítő intézkedések helyett a pénzügypolitika visszatérhet a normális kerékvágásba. Másrészt azonban a tőkepiacokat elbizonytalanítja a változás, az ismeretlen. A világ legnagyobb jegybankjának várható lépése elsőként természetesen az USA kötvénypiacára fog hatni, hiszen innen vonulna ki fokozatosan a Fed. Mivel azonban a tőkepiacok az amerikai állampapírt tekintik az abszolút biztonságos, fix pontnak, amihez képest minden más eszköz ára mozog, ezért a változás globális lesz, és a világon minden tőkepiacot érinteni fog. Az elmúlt években a Fed és sok más nagy jegybank által nyújtott olcsó és nagy mennyiségű pénz a világ minden pénz- és tőkepiacára eljutott, „a dagály megemelt minden hajót”. „Most a nagy téma, hogy az apály, azaz a közeljövőben csökkenő likviditás hatására hogyan fognak működni a piacok. A legendás befektető, Warren Buffett mondása, hogy amikor a dagály visszaszorul, akkor derül ki, hogy ki úszott meztelenül. Azaz most fog kiderülni, hogy a jegybanki támogatások csökkenésével hogyan teljesítenek önállóan az egyes piacok, régiók. Ez az átrendeződés pedig a magyarországi megtakarítók befektetéseire is hatni fog” – hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

a magyarországi hatások
Az elmúlt egy évben a magyar tőkepiacot is megemelte a világ nagy jegybankjaitól induló dagály. Rengeteg pénz áramlott a külföldi befektetőktől a magyar állampapírpiacra, a kedvező nemzetközi piaci hangulatot kihasználva az állam devizakötvényekből vont be új forrást az IMF hitelek előtörlesztésére, a jegybank történelmi mélypontra tudta vinni az alapkamatot, a forint pedig viszonylag stabil volt.
Ahogy azonban a nagy jegybankok irányt váltanak, ezek a kedvező folyamatok könnyen megfordulhatnak. Mivel a magyar gazdaság növekedése egyelőre igen mérsékelt, a kamat alacsony, a külső adósságunk pedig továbbra is nagyon magas, ezért a hazai tőkepiac és az államháztartás finanszírozása nagyban függ a nemzetközi tőkepiacoktól. Így ha a hangulat megromlik, az adósság finanszírozása megdrágul, ami a mi esetünkben gyengébb forintot, magasabb alapkamatot és gyengülő államkötvénypiacot jelent. A jelenlegi ismereteink szerint ezek a változások 2014 első félévében várható, így érdemes erre felkészülni a megtakarításokkal is.

akár 22 százalék adóelőny!
Az idei év augusztus elsejétől a megtakarítások hozamát 6%-os egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli, emellett továbbra is számolni kell a kamatjövedelmet terhelő 16%-os adóval. Több megoldás is kínálkozik azonban arra, hogy a befektetés hozamát ne kelljen ezzel a mindösszesen 22%-kal csökkenteni. Két olyan számlatípus (K&H tartós befektetési számla és K&H nyugdíj-előtakarékossági számla) is a befektetők rendelkezésére áll, amelyeken keresztül saját maguk állíthatják össze megtakarítási portfóliójukat, folyamatosan vásárolhatóak és visszaválthatóak a befektetési jegyek, ugyanakkor eho-mentes, és a kamatadóval sem, vagy csak részben kell számolni.

megtakarítási javaslatok 2014-re
Mindezek ismeretében a jövő évre vonatkozóan a K&H Alapkezelői azt javasolják, hogy érdemes tájékozódni és kihasználni azokat eho-mentes megtakarítási lehetőségeket, amelyek semmiféle kötöttséggel nem járnak. Ilyen például a K&H állampapír alap, amely legalább 80%-ban forintban kibocsátott magyar állampapírokat tartalmaz, így csak az állampapírok mérsékelt kockázataival bír, miközben hozama mentesül az eho fizetés alól.
„Azok számára, akik a magasabb hozamot részesítik inkább előnyben, a fejlett piacokat javasoljuk befektetési célpontként, igaz, tőkevédelemmel. A K&H tőkevédett innovatív Amerika alapunk olyan cégek teljesítményéből nyújt részesedést, amelyek részesei az Egyesült Államokban jelenleg zajló, a földgázkitermelésen alapuló egyfajta új „ipari” forradalomnak. A K&H versenyképes Euróba alap pedig a Világgazdasági Fórum európai versenyképességi rangsorában első három helyen lévő országának - Svájc, Németország és Svédország – növekedéséből profitál” – javasolta Zobor Zsuzsanna.
A szakember emellett hangsúlyozta, hogy a válságot követő évekből sok tanulság levonható, de talán a két legfontosabb az, hogy elengedhetetlen az alapos tájékozódás a befektetési döntés meghozatala előtt, illetve az egyéni kockázati szintnek megfelelő portfólió építés.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 224 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2570 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2013. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  829 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  128 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 699 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,7 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 118,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu