a gyengülő forint miatt érdemes deviza befektetésekben gondolkodni

„Az idén utolsó 20 bázispontos csökkentését hajthatja végre az MNB Monetáris Tanácsa, majd januártól ennél kisebb léptékben folytatódhat a lazítás. A forint a csökkenő hozamfelár és a Fed közelgő likviditásszűkítése miatt fokozatosan gyengül, amit a jegybank egyelőre tolerál, így rövid és középtávon is magasabb euró/forint árfolyamra lehet számítani. A befektetőknek ezért azt javasoljuk, hogy számoljanak a forintgyengüléssel, és deviza befektetésekben érdemes gondolkodni” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

  • az utolsó 20 bázispontos kamatcsökkentés történhet, elérve ezzel a 3%-os jegybanki alapkamatot

  • januárban is folytatódhat a kamatcsökkentés, de kisebb léptékben

  • idén nem várható a Fed kötvényvásárlási programjának szűkítése, de a várakozások fokozódnak

  • az MNB toleráns a gyenge forinttal szemben, amennyiben az stabil tud maradni

  • rövid és középtávon is a forint gyengülése várható, érdemes ezért a deviza befektetésekben gondolkodni

„Az idei utolsó kamatdöntés alkalmával szinte biztosan újabb 20 bázispontos csökkentésről dönt majd az MNB Monetáris Tanácsa, elérve ezzel a célul kitűzött 3%-os jegybanki alapkamatot. Sokkal inkább az érdekes tehát, hogy januártól milyen folytatás várható. Az inflációs pálya és az eddiginél erőteljesebb, de még mindig alacsony gazdasági növekedés egyértelműen a további kamatvágás irányába mutat. Az azonban egyelőre még nem látható, hogy a Fed kötvényvásárlási program közelgő szűkítése milyen mértékben rontja majd a nemzetközi hangulatot, ezzel pedig pénzügyi stabilitásunkat, ezért januártól még óvatosabb mértékben, 10 bázisponttal folytatódhat az alapkamat mérséklése” – mondta el Horváth István.

„Habár nem várjuk, hogy a Fed szerdán bejelenti a kötvényvásárlási program szűkítését, az erre irányuló növekvő várakozások, és a magyar állampapírok egyre alacsonyabb hozamfelára miatt azonban a forint fokozatosan gyengül. Mivel az MNB alelnök legutóbbi nyilatkozata szerint a jegybank toleráns egy gyengébb forint árfolyammal, amennyiben az stabil tud maradni, ezért rövid és középtávon is a jelenleginél magasabb euró/forint árfolyam várható. A befektetőknek ezért érdemes deviza befektetésekben gondolkodni” – hangsúlyozta a befektetési szakember.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2013. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  845,3 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  117,7 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 727,6 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu