a focihoz mindenki ért, de vajon az e-focihoz is?

Alig pár év alatt jelentősen megugrott itthon az e-sport ismertsége. A hazai bajnokságot támogató K&H felmérése alapján az emberek többsége már ismeri és kapcsolatban is van a sportnak ezzel az ágával. Igaz, a többség tévesen még mindig úgy véli, hogy a hagyományos és e-sportnak nem sok köze van egymáshoz.

Úgy tűnik, Magyarországon nemcsak a foci népszerű, de az e-foci is egyre inkább. A hazai e-sport fejlődését a kezdetek óta aktívan támogató K&H kutatást végzett arról, hogy mennyire ismerik és értik a magyarok az e-sport működését. „Az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt az e-sport ismertsége: a 2019-es 38 százalékról 58 százalékra ugrott azok aránya, akik tudják, hogy az e-sport az online videójátékok professzionális, versenyzői szintjét jelenti. Ez igen jelentős növekedés, ami számunkra azért is érdekes, mert a hazai e-sport indulása óta a sportág fejlődése mellett állunk, ugyanis a sportnak ezen a területén is fontosnak gondoljuk a kiemelkedő, példamutató teljesítmény elérését” – tájékoztatott Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.

ahol még van lemaradásunk

Továbbra is fontos azonban a sportág körüli falak lebontása, a tévhitek tisztázása, hiszen még mindig sokan, az emberek 62 százaléka gondolja úgy, hogy az e-sportnak semmi köze a hagyományos sportokhoz. Holott ez több szempontból sem állja meg a helyét. Gondoljunk csak a FIFA-rajongó sztárfocistákra, akik nemcsak a pályán, de szabadidejükben is fociznak, csak épp az „e” változattal. A hagyományos sportágakhoz hasonlóan pedig az e-sportban is már 7 számjegyű dollárösszegeket érnek a játékosok.

„Az e-sport gyakorlatilag napjaink egyik legnépszerűbb szellemi sportja. A hagyományos sportágakhoz hasonlóan a profi játékosok itt is csapatokba, ligákba tömörülnek, helyi és nemzetközi versenyeken méretik meg magukat, a sportklubok e-sport szakosztályt indítanak, és nemzeti válogatottunk is van. Az is figyelemre méltó, hogy a felmérésünk alapján 52 százalék látja úgy, hogy a hagyományos sportok online videójáték változata segítheti a fiatalokat abban, hogy többet sportoljanak” – hangsúlyozta a kommunikációs szakember.

a szurkolótábor is növekszik

A sportág fejlődésével párhuzamosan a rajongótábor is egyre növekszik. Az elmúlt 3 év alatt 33-ról 43 százalékra növekedett azok aránya, akik szurkolóként, ismerős révén kapcsolatban vannak az e-sporttal. Ez egyrészt a covid elmúltával ismét látogatható offline versenyeknek és a médiaközvetítéseknek is köszönhető. Szurkolni pedig most is van lehetőség, hiszen a hazai e-sport bajnokság, a K&H MNEB osztályozó versenyei éppen most zajlanak, amelyek az Esport1tv Twitch csatornáin élőben is követhetők.

a K&H e-sport kutatásról

Az IPSOS által végzett online felmérés 2022. május 23. – július 1 között zajlott, 600 fő megkérdezésével, a városi, 20-65 éves lakosság körében.

          

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu