A fiatalok több mint harmadának van megtakarítása, legnagyobb részük lakásra gyűjt – a K&H Bank negyedéves jóléti-indexének kutatási eredményei szerint

Hány éves kortól van szüksége egy fiatalnak bankszámlára, bankkártyára, egyáltalán mikor sétál ügyfélként egy bankba? A K&H Bank jóléti-index kutatása szerint a 19 és 26 év közötti fiatalok 83 százalékának van bankkártyája, 74 százalékuknak saját folyószámlája is. A többi banki szolgáltatást elenyésző mértékben veszik igénybe: hitelük, banki megtakarításuk, életbiztosításuk és befektetésük keveseknek van. Pedig a trend azt mutatja, hogy egy részük igenis takarékoskodik: csupán 31 százalékuk nem tesz félre soha semmit, ez az arány 2014-ben még 38 százalék volt. A megtakarítók legnagyobb része lakásra gyűjt, majdnem ugyanennyien cél nélkül, vésztartalékot képeznek. Lássuk, hogy mi jellemzi a fiatalok pénzügyi attitűdjeit, hogyan változott a trend a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő hét éves fennállása óta.

A pénzügyi ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már a pénzét gyűjtögető kisgyerek is pénzügyi világunk aktív részese. A fogalmak alapvető megértésénél kezdődik a tudatosság kiépítése, hogy a gyerekek értelmezni tudják a különféle pénzügyi helyzeteket, majd képesek legyenek dönteni. Ennek az oktatása hosszú időn keresztül hiányzott az alapfokú oktatásból, ezért immár hét éve rendezzük meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a versenyzők sokkal tudatosabban beosztják a pénzüket. Szerencsére nagyon sok olyan elkötelezett pedagógus van az országban, aki évek óta önként vállalja, hogy felkészíti a diákokat a versenyünkre, és ezzel egy egész éves pénzügyi programban vesznek részt” - mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója

A K&H-nál úgy látják, hogy nő az igény a fiatalok körében a számlanyitásra, hiszen sokuknak a zsebpénz, az ösztöndíj, a diákmunkából származó jövedelme is ide érkezik. Ezért nem véletlen, hogy jóléti-index felmérése szerint a banki termékek közül egyértelműen a bankkártya (83%) és a folyószámla (74%) vezet a fiatalok körében. Lakáshitele jellemzően csak a 26 éven felülieknek van, a fiatalabbak nem vesznek fel kölcsönt és nem fektetnek be. Érthető is, hiszen a 26 év alattiak átlagosan 71 ezer forintot keresnek és ez az összeg jelentősen csak 26 éves kor felett ugrik meg: ekkor 99 ezer forint a jövedelmük. A diákok átlagkeresete ennél jóval alacsonyabb, 28 ezer forintról számoltak be.

 

Hiába az alacsony jövedelem, a bank jelenleg több mint 50 ezer speciálisan fiatalokra szabott számlát vezet, az Y-generáció igényeinek megfelelően ezek könnyen használható alaptermékek, korszerű, digitális szolgáltatások. Arra a kérdésre, hogy van-e megtakarítása, a megkérdezett fiatalok 37 százaléka válaszolt igennel. A megtakarító fiatalok 21 százaléka tudatos ebben a kérdésben: ők már hónap elején félreteszik a kitűzött összeget. A hónap végén maradó összeget 19 százalékuk nem költi el azonnal, hanem elteszi. 29 százalékuk alkalmi megtakarító, azaz ha éppen nagyobb összeghez jutnak, akkor félretesznek, de tudatosan hónapról hónapra ezt nem teszik. A fiatalok 31 százaléka pedig soha nem tesz félre.

 

Ami a megtakarítások nagyságát illeti, a diákok átlagosan 307 ezer forinttal rendelkeznek, ami viszonylag magasnak mondható az aktív keresők 1 millió forintos megtakarításához képest.

A legtöbb fiatal lakást szeretne vásárolni, erre gyűjt 39 százalékuk. Majdnem ugyanennyien (38%) általános tartalékot képeznének, ötödük autóra és utazásra gyűjt, ennél kevesebben családi eseményre, oktatásra, nyugdíjcélra tesznek félre.

Látszik a fejlődés

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő zsűritagjai egyetértenek abban, hogy egyértelmű fejlődés látható a versenyzők pénzügyi tudásában. „Érdekes látni, hogy az a tudásanyag, ami hét éve még szinte ismeretlen volt a diákok előtt, mára teljesen beépült a mindennapokba. „Meglepő volt, hogy a bankkártya-használatot, például a PIN-kód szerepét mennyire mindennapi dologként kezelik a legkisebbek is. Ez az a terület, amiről egészen egyszerűen nem lehet eleget beszélni. Sokat halljuk, hogy a mai gyerekek hamarabb érnek, ez viszont azt is jelenti, hogy korábban találkozniuk kell a pénzügyi tudatossággal, az öngondoskodás, a hosszú távú pénzügyi tervezés fontosságával” – mondta Dudás Gergő, a vetélkedő egyik zsűritagja, az RTL Magyarország kereskedelmi igazgatója.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2017-ben immár 6817 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 533 településről 992 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 30.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak. 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint 

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kapcsolattartó

LWp Kommunikáció

  • info@lwp.hu
  • +36 1 279 3900
  • +36 30 525 9520