A fiatalok inkább megtakarítanák az ölükbe hullott egymilliót

A pályakezdő fiatalok 75 százaléka, ha váratlanul hozzájutna egymillió forinthoz, akkor az összeg nagyobb részét megtakarítaná – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves adataiból.

Az átlagnál takarékosabbak a férfiak és a 26 évnél fiatalabbak, míg a leginkább költéspártiak a budapestiek és a GYES-en lévők. A legtöbben lekötött betétbe vagy megtakarítási számlára helyeznék el a pénzt. A készpénz még kifejezetten népszerű a kisvárosokban, a diákok és a munkanélküliek körében. Akiknek nincs saját jövedelme, szintén a készpénzt preferálják jobban például a folyószámlához képest.

A legnagyobb megtakarítási hajlandósággal azok rendelkeznek, akiknél a háztartás anyagi szempontból átlag feletti, akik jellemzően egyébként is megtakarítanak a hónap elején, illetve akiknek már jelenleg is az átlagnál több megtakarításuk van. Azok, akik használnak netbankot, szintén nagyobb valószínűséggel takarítanák meg ezt az 1 millió Ft-ot, mint a netbankot nem használók.

A megkérdezettek 51 százaléka tenné lekötött betétbe a pénzt, második helyen a megtakarítási számla (48%) áll, mint preferált megtakarítási forma, azonban a válaszadók 44 százaléka otthon tartaná készpénzben pénzét.

A megtakarítási számla inkább a nők és a 26 év felettiek számára vonzó opció, illetve azoknak, ahol a háztartás jövedelme magas. A netbank használók a megtakarítással kombinált életbiztosításra is nyitottabbak. Az állampapír kifejezetten vonzó azok körében, akik a teljes összeget megtakarítanák.

A fiatalok számára jó megoldás lehet például a K&H friss lekötött betét, ami most akár 3,5%-ot is kamatozik, ha teljes munkabérét - havi legalább 68 775 forintot - az új számlára utaltatja az ügyfél.