a fiatalok inkább megtakarítanák az ölükbe hullott egymilliót a budapestiek és a GYES-en lévők a leginkább költéspártiak

A pályakezdő fiatalok 75 százaléka, ha váratlanul hozzájutna egymillió forinthoz, akkor az összeg nagyobb részét megtakarítaná – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves adataiból. Az átlagnál takarékosabbak a férfiak és a 26 évnél fiatalabbak, míg a leginkább költéspártiak a budapestiek és a GYES-en lévők. A legtöbben lekötött betétbe vagy megtakarítási számlára helyeznék el a pénzt.

A készpénz még kifejezetten népszerű a kisvárosokban, a diákok és a munkanélküliek körében. Akiknek nincs saját jövedelme, szintén a készpénzt preferálják jobban például a folyószámlához képest. A K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves lekérdezésekor a Bank feltette azt a kérdést is: „Ha hozzájutnál 1 millió forinthoz, mit tennél vele?”. Az 500 megkérdezett 27 százaléka mondta azt, hogy a teljes összeget félretenné, 48 százalék pedig a kisebb részét elköltené, a nagyobb részét félretenné.

A legnagyobb megtakarítási hajlandósággal azok rendelkeznek, akiknél a háztartás anyagi szempontból átlag feletti, akik jellemzően egyébként is megtakarítanak a hónap elején, illetve akiknek már jelenleg is az átlagnál több megtakarításuk van. Azok, akik használnak netbankot, szintén nagyobb valószínűséggel takarítanák meg ezt az 1 millió Ft-ot, mint a netbankot nem használók.

A megkérdezettek 51 százaléka lekötött betétbe tenné a pénzt, második helyen a megtakarítási számla (48%) áll, mint preferált megtakarítási forma, azonban a válaszadók 44 százaléka otthon tartaná készpénzben pénzét.

A megtakarítási számla inkább a nők és a 26 év felettiek számára vonzó opció, illetve azoknak, ahol a háztartás jövedelme magas. A netbank használók a megtakarítással kombinált életbiztosításra is nyitottabbak. Az állampapír kifejezetten vonzó azok körében, akik a teljes összeget megtakarítanák.

bizakodóbbak a fiatalok

Ismét bizakodóbbak a fiatalok – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedévi adataiból. Elsősorban a családra és a barátokra vonatkozó kérdésekben adtak kiemelkedően pozitív választ a megkérdezettek, ennek köszönhetően az eddig mért 3. legmagasabb indexszám, +11 pont született. Az elégedett optimisták száma feltehetően az új családtámogatási rendszer (CSOK) hatásának is köszönhető. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a munkanélküliek egyre hosszabb ideje nem találnak állást, és egyre kevésbé remélik, hogy gyorsan álláshoz jutnának.

A fiatalok pozitívabban értékelik a lakáshitelhez jutási esélyeiket is, ugyanakkor továbbra sem törik magukat, hogy elköltözzenek a szülői házból.

a K&H pályakezdők jóléti index méréséről

A K&H pályakezdők jóléti indexe megállapításához negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek meg interneten kiküldött kérdőív segítségével, melyet a válaszadók önállóan töltenek ki. A megkérdezés a városi népességre terjed ki, és reprezentatív a nem, a korcsoportok, a befejezett iskolai végzettség és a régiók illetve településtípus tekintetében. A válaszadók az élet számukra legfontosabb területeit értékelik aszerint, mennyire elégedettek és mit várnak a jövőtől. A felmérés eredményeiből a K&H negyedévente teszi közzé a pályakezdők jóléti indexét. Az index -50 és +50 közötti skálán mért eddigi értékei:

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu