a festés áll a felújítási slágerlista élén

A lakásfelújítást tervezők döntő többsége, 72 százaléka kifestené az ingatlanját, míg a burkolatok korszerűsítése, cseréje a második helyen áll, utóbbit a 30-59 éves korosztály tagjainak 34 százaléka végeztetné el - derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely azt vizsgálta, hogy milyen munkákra kerülhet sor a közeljövőben tervezett felújítások során. A rezsiköltséget érintő fűtési rendszer felújítása csak az érintettek 18 százalékánál szerepel a listán. A rekonstrukcióra készülő háztartások 20 százaléka tartozik a legtudatosabbak közé, ők azok, akik a korszerűsítés után - amennyiben az értéknövekedés olyan mértékű, akkor - hozzáigazítják a lakásbiztosítást is. A K&H-hoz eddig több, mint 6 milliárd forint értékben érkezett hitel iránti érdeklődés.

Rengeteg magyarországi lakóingatlan újulhat meg a következő években, ugyanis a 2021 januárjában elindított állami program keretében a gyermekes vagy gyermeket váró családok a háztartás korszerűsítésére fordított összeg 50 százalékát - maximum 3 millió forintot - kaphatnak vissza az államtól.

íme, a slágerlista

A K&H biztos jövő indexéhez készült felmérés szerint a 30-59 éves korosztály tagjainak 16 százaléka egészen biztosan, 34 százalékuk pedig valószínűleg nekilát a felújításnak. A kutatásból kiderül az is, milyen munkákat terveznek a megkérdezettek. A slágerlistát utcahosszal vezeti a festés, utána jön a burkolatok felújítása, a kertrendezés és az ablakok korszerűsítése. 

Konkrétan a következő eredményre jutott a kutatás: az felújítást fontolgatók - akik közül sokan többféle munkálat elvégzését is megjelölték -… 

  • 72 százalékánál festésre, tapétázásra,
  • 34 százalékánál a burkolatok korszerűsítésére, cseréjére, 
  • 27 százalékánál a kert rendezésére;
  • 23 százalékánál a nyílászárók - többek között az ablakok - cseréjére, 
  • 18 százalékánál a fűtési rendszer fejlesztésére, illetve az elektromos rendszer felújítására,
  • 17 százalékánál a hőszigetelés kialakítására, cseréjére kerülne sor,
  • 9 százaléka klímaberendezés beépítését tervezi,
  • 4 százalékuk pedig megújuló energián - például napelemeken - alapuló rendszerben gondolkodik.

„Festünk, burkolunk, csinosítjuk a kertet és ha még mindig van pénz, kicseréljük az ablakokat is. Így újítunk fel 2021-ben” - mondta Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmensének vezetője.

a felújítás után is van teendő

A K&H szerint nagyon fontos tudni, hogy az átlagosan igényelt 5 millió forintos felújítással az adott lakóingatlan értéke is emelkedik és ezt az értéknövekedést időben jelezni kell a biztosító felé. Arról van szó, hogy a megfelelő értékre kell szólnia a lakásbiztosításnak, ugyanis ha biztosítási szerződésben a mostaninál alacsonyabb újjáépítési érték szerepel, akkor alulbiztosítottságról beszélünk. Emiatt ha baj történik, a kártérítés összege a kár mértékénél alacsonyabb lehet. 

A K&H biztos jövő felmérés szerint a megkérdezettek ötöde tartozik a legtudatosabbak közé, 20 százalékuk mondta azt, hogy a korszerűsítés után felülvizsgálják a lakásbiztosításukat is. 
A megkérdezettek 32 százalékánál a tervbe vett rekonstrukció nem lesz olyan nagyságrendű, hogy befolyásolja a lakás értékét, 13 százalék pedig úgy válaszolt, hogy számukra a kérdés nem releváns, mert bevallásuk szerint nincs lakásbiztosításuk. A válaszadók 35 százaléka pedig nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.  A felújítási hitel népszerűségét az is mutatja, hogy a bankhoz eddig 6 milliárd forint összértéket meghaladó hiteligénylés érkezett be, ebből több, mint 3 milliárd forintot fogadott már be és 750 millió forintot folyósított, az átlagos összeg pedig 5 millió forint körül van.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu