a férfiak alulmaradtak - több nő spórol rendszeresen a nyugdíjára

további növekedés várható a nyugdíjbiztosítási piacon

Egyre népszerűbbek a közel két éve bevezetett nyugdíjbiztosítási konstrukciók: a K&H Biztosítónál kezelt rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások éves állománydíja 2015. november végén 472,2 millió forintot tett ki, ami több mint a duplája a tavaly novemberi értéknek. A táraság adatai szerint az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek átlagéletkora 41 év, és átlagosan 800 ezer forintos megtakarítással rendelkeznek. A rendszeres befizetéssel működő nyugdíjbiztosítások esetében többségben vannak a nők, az átlagéletkor 39 év, és havonta 13,3 ezer forintot tesznek félre. A K&H biztosítója arra számít, hogy az öngondoskodásra megfelelő alternatívát kínáló nyugdíjbiztosítási piac a jövőben is tartós növekedést mutathat.

November végén 472,2 millió forintot tett ki a rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások éves állománydíja a K&H biztosítójánál, ami éves összevetésben 112 százalékos növekedést jelent. Ugyanebben az időszak 28 százalékkal nőtt az egyszeri és eseti díjak értéke. Ez utóbbi szegmensben a társaság 2015. harmadik negyedévének végén a piac harmadik legnagyobb szereplője volt.  A társaság az egyszeri díjas nyugdíjbiztosításokat tavaly januárban, a rendszeres díjas konstrukciókat pedig tavaly júliusban vezette be, és azóta folyamatosan nő az ügyfelek száma és az állomány.

„Az alacsony infláció, alacsony kamatkörnyezet hatására, és a háztartások pénzügyi mozgásterének bővülésével növekedésnek indultak a közép- és hosszú távú megtakarítások, köztük a nyugdíjbiztosítások is. Egyre többen térnek az öngondoskodás útjára, azaz tudatosan építik a jövőjüket, és megtakarításokkal is készülnek az időskorra” - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

nők vs. férfiak

A nyugdíjas évekre spórolók nemek szerinti megoszlása az egyszeri díjas és a rendszeres díjas konstrukciók esetében eltér a K&H biztosítójánál. Az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítások esetében nagyjából kiegyenlített a nemek aránya: az ügyfelek 52 százaléka nő, 48 százaléka pedig férfi. Ugyanakkor a rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások esetében eltérést találhatunk a nemek között: ezek a konstrukciók a nők körében népszerűbbek, 57 százalékos a nők aránya, ami szignifikáns többséget jelent.

Kuruc Péter elmondta, hogy az egyszeri díjas nyugdíjbiztosításokat választók körében az átlagéletkor 41 év. A legfiatalabb ügyfél 23, a legidősebb pedig 53 esztendős.  Az egyszeri díjas ügyfelek inkább az óvatos befektetéseket kedvelik: a megtakarítások 90 százaléka legalább részben tőkevédett eszközalapokban került befektetésre. Az egy ügyfélre jutó eddig felhalmozott átlagos nyugdíjcélú megtakarítás értéke jelenleg 800 ezer forintra rúg.

Az elmúlt két évben az adókedvezmények maximalizálásához tartozó optimális befektetési összeghez képest némileg alulmaradtak az ügyfelek éves megtakarítási összegei, de ennél a terméktípusnál jellemző az év végi befizetés az adóoptimalizálás miatt. Így az év zárásakor az átlagos felhalmozott megtakarítás  magasabb értéket mutat majd. A szakember kiemelte, hogy az adójóváírást még az év utolsó napjaiban sem késő maximalizálni.

A rendszeres díjú nyugdíj konstrukcióknál valamivel alacsonyabb, 39 év az átlagéletkor. Egy-egy ügyfél átlagosan havonta 13,3 ezer forintot tesz félre. A szakember kiemelte: érdemes olyan mértékű havi díjat választani, amelyet hosszú távon tudunk vállalni, és ha lehetőségünk van rá ezt egészítsük ki év végén, ezzel maximalizálva az állami támogatást. A 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos állami támogatás a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben vonzó ajánlatnak számít.

mi várható?

Kuruc Péter szerint a K&H biztosítójánál, és a teljes nyugdíjbiztosítási piacon növekedés várható. Egyrészt a konstrukcióhoz járó adókedvezmény járulhat hozzá a növekedéshez, másfelől az, hogy egyre többen ismerik fel az öngondoskodás fontosságát, azaz fokozódhat a jövőben a nyugdíjas korukra tudatosan készülő, megtakarító emberek száma. A szakember kiemelte, hogy a megtakarítás meghálálja a korai kezdést, azaz minél fiatalabb korban kezd el valaki takarékoskodni, hatványozottabban nagyobb összeget halmozhat fel, mire nyugdíjas lesz.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu