a feladatok felosztása a kulcs a sikeres generációváltáshoz

a Confector Mérnök Iroda Kft. K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott

A családi vállalatok legaktuálisabb problémája egyértelműen a generációváltás, amit utódlási stratégia hiányában a cégek kétharmada nem él túl. Vannak azonban igazi sikertörténetek is, amik segítséget nyújthatnak más vállalkozásoknak. Ilyen a Confector Mérnök Iroda Kft., aki a generációváltásra kidolgozott stratégiájáért K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott. A jelenleg harmadik generációs vállalat filozófiája szerint a feladatok felosztása és az utódok fokozatos bevonása a kulcs a stafétabot sikeres átadásához.

A K&H támogatási stratégiájának egyik fontos területe a vállalkozásösztönzés, amelynek részeként a Bank kiemelt hangsúlyt fektet a hazai családi vállalatok hosszú távú működésének és a családi értékeik továbbvitelének támogatására. „Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen vállalati üzletágunk közel felét családi vállalatok adják, aminek köszönhetően közelről látjuk és értjük az ezen cégeket foglalkoztató problémákat. Ennek részeként hívtuk életre 2016-ban a K&H családi vállalatok kiválósági díjat, aminek keretében évről évre értékeljük azokat a vállalatokat, ahol a sikeres generációváltás más cégek számára is követendő módon valósult meg. A kiemelt figyelem oka, hogy a hazai vállalatok 13%-ánál jelenleg is folyamatban van, felénél pedig már az elkövetkezendő 3-5 évben aktuális lesz a cégvezetés utódlásának kérdése” – mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője. „Legutóbb az építőipari generálkivitelezéssel foglalkozó Confector Mérnök Iroda Kft. eredményeit ismertük el, ahol a harmadik generáció üzletbe bevonása is sikeresen megtörtént” – tette hozzá a szakember

az első és legfontosabb: a feladatok hatékony elosztása

„Már a vállalat 1990-es megalapításánál arra törekedtünk, hogy a családon belül egyértelmű legyen a feladatok elosztása, ezért a családtagok eltérő személyiségéhez, szaktudásához és tapasztalatához igazodóan osztottuk fel a menedzsmenti, a szakmai és az operatív feladatokat. Ennek köszönhetően nemcsak megbízható családi vállalkozásként tekintettek ránk megrendelőink, de így mindenkinek lehetősége volt érvényesülni a saját területén, amire mind a mai napig törekszünk” – mondta el Holman Attila, a Confector Mérnök Iroda Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

a fokozatosság elve

A vállalatban jelenleg két generáció működik együtt hatékonyan, a családi harmóniát megtartva. „Én voltam a cégalapító és többségi tulajdonos, de édesapámmal és testvéremmel együtt indítottuk el a vállalkozást 1990-ben. Jelenleg a két fiamnak történő átadás, generációváltás közepén tartunk, ami továbbra is a feladatok felosztását és fokozatos átadását szem előtt tartva történik. A fiaim a végzettségüknek és a koruknak megfelelően egyre nagyobb felelősségi köröket kapnak a cégnél, maximálisan bevonjuk őket a napi teendőkbe. Így - bár nekik már lehetőségük lenne a vezetői székbe ülni - a ranglétra minden lépcsőfokát végig járják, mivel úgy hisszük, hogy ezáltal tudjuk igazán megalapozni számukra a későbbi gördülékeny vállalatvezetést” – emelte ki a legfontosabb tapasztalatokat Holman Attila.

az ingatlanügyletek a beruházások egyik húzóágazata

„Akkor, amikor a KSH legfrissebb jelentése szerint 2017. IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest 14%-kal nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene, amelyen belül az ingatlanügyletek a feldolgozóipart követően a második legnagyobb területnek számítanak, nem is lehet kérdés, mennyire fontos az olyan megbízható, közel 30 éve működő építőipari cégeknek a fennmaradása, mint amilyen a Confector Mérnök Iroda Kft.”– hangsúlyozta ki Ékes Ákos.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • +36 1 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu