a fejlett részvénypiacokon várható idén a legjobb teljesítmény

A feltörekvő régióból a fejlett országok részvénypiacaira áramló pénz miatt idén a fejlett tőzsdéken várható a legjobb teljesítmény. Az óvatos hazai befektetők számára mindezt tőke- és hozamvédett, illetve árfolyamvédett vegyes alapok formájában érdemes kihasználni - hangzott el a K&H Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján.

Beindult a porszívó

A fejlett országokban a javuló növekedési kilátások új fejezetet nyitottak a monetáris politikában. A nagy jegybankok ugyan még mindig támogatják a gazdasági folyamatokat, de ahol ezt a gazdasági növekedés lehetővé teszi, fokozatosan visszavonulnak. A Fed tovább csökkenti kötvénypiaci aktivitását, és a Bank of England első kamatemelésére is hamarosan sor kerül, ugyanakkor a Bank of Japan egyelőre még tovább lazít, és az EKB kamatcsökkentés is várat magára. „A fejlett országokban az emelkedő kamatok hatására gyakorlatilag beindult a „porszívó”, vagyis kiszippantják a likviditást a feltörekvő piacokról. Ez pedig a többi jegybankot is arra ösztönzi, hogy szigorúbb monetáris politikával harcoljanak az infláció ellen. A feltörekvő régiókban viszont a globálisan megszűnő pénzbőség még inkább felhívja a figyelmet a külső sérülékenységre, amit tovább ront, hogy a strukturális reformok halogatása sok országban (Oroszország, Brazília, India, Törökország) belső problémákat szült. A gazdaságilag leginstabilabb országok – a gyenge láncszemek – azonban az egész feltörekvő piacot magukkal húzzák lefelé” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.  

Mitől élénkülhet a magyar gazdaság?

Nincs most szerencsés helyzetben Magyarország, hiszen a feltörekvő országok felszínre bukkanó problémái magukkal sodorhatják a még gyenge lábakon álló magyar gazdaságot is. A háztartások élénkülő kereslete, a Növekedési Hitelprogram és az EU-s pénzek hajtotta beruházások, valamint az európai gazdaság gyorsulása következtében bővülő export egyértelműen bizakodásra adhat okot, amit az idei évre előre jelzett stabil, 2% körüli GDP növekedés jól mutat. Ezzel pedig a korábbi sereghajtó helyről immár a régió középmezőnyébe kerülünk. A pozitív képet árnyalja azonban, hogy bár a folyó fizetési mérlegünk stabilan pluszban van, a külső adósságállomány pedig csökken, de régiós viszonylatban még így is nagyon magasnak tekinthető, ezért a forint igen érzékenyen, gyakran a régiós társainál erőteljesebben reagál a negatív piaci hangulatváltozásokra. A nemzetközi befektetők óvatosságát jól mutatja, hogy míg a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus akár a 2,5%-ig is elmehet, év végére azonban már kamatemelést áraz a piac. 

Mit várunk a tőkepiacokon?

A fejlett világban már általános az optimizmus, ezért a részvénypiacoktól várható a legjobb teljesítmény. Ezt erősíti az is, hogy a részvények értékelése már a hosszú távú átlagok fölé emelkedett, illetve hogy tavaly globálisan több mint 500 milliárd dollár áramlott a részvényalapokba. A hazai eszközöket tekintve a feltörekvő piacok visszaesése egyértelműen gyenge forintot jelent a továbbiakban is, miközben a kötvénypiacunkon az év végére magasabb hozamokat várunk.

Milyen befektetésekben érdemes most gondolkodni?

A befektetési alap piacra tavaly jól láthatóan támogatóan hatott az alacsony kamatkörnyezet, hiszen mintegy 39%-os bővülés történt. Ez a dinamikus trend az év első két hónapjában is folytatódott, és újabb 6%-kal növekedett a befektetési alapokban elhelyezett vagyon mértéke. „Amellett azonban, hogy az alacsony kamatszint miatt a befektetők elmozdulnak az alternatív, magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetések, így a befektetési alapok irányába, azt is tudni kell, hogy a hazai lakossági befektetők jellemzően meglehetősen óvatosak. Így tehát akkor, amikor a világgazdaság és a hazai kamatszint is egyértelműen a részvénypiacok irányába fordítja a befektetőket, olyan megoldásokat igyekszünk kínálni a befektetők számára, amelyekkel mérsékelhető a részvénypiacok árfolyam-ingadozásának kockázata” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. 

Ez egyrészt azt jelenti, hogy tovább bővül az árfolyamvédett vegyes (CPPI) alapok kínálata, amelyek esetében az aktuális piaci árfolyamok függvényében egy matematikai modell szabályozza a részvény, kötvény és pénzpiaci eszközök arányát. Másrészt, mivel a K&H Alapkezelő hagyományosan piacvezető a tőke- és hozamvédett alapok kategóriájában, ezért ebben a szegmensben is új alapok érkeznek, azokra a régiókra, szektorokra koncentrálva, amelyek a legizgalmasabb befektetési lehetőséget kínálják idén. „A tőkevédett formában megtakarítási lehetőséget keresők érdeklődését tavaly is felkeltették a különleges témák (az amerikai energiareneszánsz, a gyógyszeripar vagy Európa versenyképes gazdaságai), ezért idén is igyekszünk hasonló különlegességekkel színesíteni a kínálatot. Egy hamarosan induló alapunk Európa fellendülő gazdaságaira (Franciaország, Olaszország, Spanyolország) fókuszál majd, és jelenleg is zajlik  egy jegyzésünk a két nagy amerikai IT óriáshoz, a Google-höz és az Apple-höz kapcsolódóan” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
2013. december  31-én:
teljes kezelt vagyon:  867,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  120,2 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 746,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu