a Fed szigorításra korrigáló részvénypiacokon jó beszállási pontokat hozhat

K&H trendmonitor 2013 Q3

Habár a harmadik negyedévben - főként a fejlett gazdaságokban - a növekedési trend lesz jellemző, a piacok mégis csupán a Fed várható szigorítására figyelnek, így folytatódhat a részvényárfolyamok korrekciója. A következő hónapokban ezért azt érdemes figyelni, mikor adódnak kedvező beszállási pontok a tőzsdéken, miközben a pénzpiaci eszközöktől ajánlott elmozdulni a részvénypiaci kitettség növelésének irányába, igaz, egyelőre tőkevédett formában” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az idei évet május közepéig kedvező befektetői hangulat jellemezte, ezt követően azonban korrekció bontakozott ki a fejlett és a feltörekvő részvénypiacokon egyaránt. „A Fed által eddig a piacokra juttatott „olcsó pénz” tervezett kivonása a tőzsdéken elindította azt az árfolyamesést, amit hónapok óta vártunk, és ami miatt az előző negyedéves ajánlásunkban a részvénypiaci profitok realizálását javasoltuk. Ami a folytatást illeti, egyértelműen a növekedési trend jellemző, főként a fejlett gazdaságokat illetően: az USA-ból érkező makrogazdasági adatok alapvetően kedvezőek, a foglalkoztatásban és a lakáspiacon is jelentős javulás történt, az eurózóna gazdasága az év második felében várhatóan bővülni kezd, Japán növekedési kilátásai pedig jelentősen javultak az ösztönző fiskális és monetáris politika hatására. A piacok azonban az egyre biztatóbb makrohírek helyett mégis csupán a Fed felől érkező kommunikációra és a pénznyomtatás várható mértékére figyelnek. Az előttünk álló negyedévben így döntően az amerikai jegybanki politika fogja meghatározni a piacok mozgását” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az ma már nem kérdéses, hogy szigorításba kezd a Fed, az intézkedések és azok időzítése azonban még nem egyértelmű. A Fed hangsúlyozta, hogy csak akkor tesz a szigorítás irányába lépéseket, ha a gazdaság már nem igényli tovább a pénzügyi élénkítést, így a jelenleg valószínűsíthető forgatókönyv szerint idén még nem állítják le a likviditásbővítést, csupán csökkentik a kötvényvásárlás mértékét, az első kamatemelés pedig legkorábban 2015-ben történhet, a piac mégis megijedt. „Ennek oka, hogy a válság óta a gyengébb növekedési adatokra a Fed élénkítéssel reagált, ami a tőkepiacon az árfolyamok emelkedését eredményezte. Az eddig megszokott jegybanki beavatkozás leállításával viszont most visszatérünk a „normál” kerékvágásba, azaz a jobb növekedési adatok emelhetik a tőkepiaci árfolyamokat, hiszen ezek jelentenek nagyobb várható keresletet, vállalati profitokat. Így ami most történik, az nem más, mint egy kottaváltás: a karmester, azaz a jegybank már az új kotta, azaz a kedvező növekedési kilátások szerint irányít, miközben a piac még a régi, válságban megszokott kotta szerint muzsikál” – magyarázta Horváth István.
„Az átálláshoz, úgy tűnik, időre van szüksége a piacnak, így amíg a befektetők ismét hozzászoknak ahhoz, hogy a tényleges gazdasági folyamatokat figyeljék, addig folytatódhat a részvényárfolyamok korrekciója. Mivel ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés viszont javul, így az előttünk álló hónapokban már azt nézzük, mikor lehet érdemes beszállni a részvénypiacokra. A harmadik negyedévben ezért a pénzpiaci eszközöktől érdemes elmozdulni a részvénypiaci kitettség növelésének irányába, igaz, egyelőre tőkevédett formában” – javasolja a befektetési szakember.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.


főbb adataink:

K&H Bank 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2550 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint 

K&H Alapkezelő
2013. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  829 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  128 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 699 milliárd forint


K&H Biztosító 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 111,5 milliárd forint 
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu