a digitalizáció új fejezetet nyit az egészségügyben is

A digitális technológiák a betegségek megelőzését, a mentést és a gyógyítást is új szintre emelik. Különösen a gyermekeknél, akiknél az innovatív eszközök egyszerű, gyors és hatékony megoldást jelenthetnek a kritikus pillanatokban - véli a gyermekegészségügy digitális fejlődését támogató K&H. A bank ezért augusztusig tartó adományprogramjában összeköti a fizetés legkorszerűbb módját az innovatív életmentő eszközök beszerzésével.

A világjárvány legalább két évvel felgyorsította a digitális egészségügy fejlődését – ez derül ki a Roland Berger kutatócég tavalyi felméréséből. Egy másik tanulmány szerint, ami 500 iparági szakértő és a 100 legjelentősebb egészségügyi platform vizsgálatára épül, 2025-re a digitális egészségügyre szánt támogatások az Európai Unióban elérhetik a 232 milliárd eurót, világszinten pedig az ezer milliárd eurót. „A digitális megoldások az élet minden területét egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé teszik. Vétek lenne ezt nem maximálisan kihasználni az egészségügyben. Az innovatív orvosi eszközöknek és technológiáknak ezért a megelőzésben, a mentésben és a gyógyításban egyaránt meghatározó szerepet kell kapniuk” - véli Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „A cél az, hogy itthon is minél nagyobb mértékben és minél többek számára elérhetők legyenek a korszerű egészségügyi technológiák, ezért támogatjuk mi is a gyermekegészségügy digitális fejlődédését”.

a jövő betegellátása már itt van

Iparági szakértők is egyetértenek abban, hogy a következő években látványosan felerősödik az innovatív orvosi technológiák szerepe a személyre szabott egészségügyi ellátásban. A mesterséges intelligencián alapuló precíziós orvoslás például a tünetek elemzése mellett figyelembe veszi az egyéni genetikát, a környezeti hatásokat, sőt, a beteg életmódját és étkezési szokásait is. Az így kapott egyéni életmód-javaslat segíti a betegségek megelőzését, már kialakult problémánál pedig megtalálja a leghatékonyabb, legkevesebb mellékhatással járó gyógymódot. Az ugrásszerű népszerűségnek örvendő távorvosi szolgáltatás pedig videóhíváson keresztül néhány percen belül elérhetővé teszi a szakorvosi konzultációt.

Az orvosi robotok száma is fokozatosan nő világszerte, mivel számtalan előnyük és felhasználási területük van: segítenek a műtétek elvégzésében, gyógyszereket adagolnak, betegeket felügyelnek, és így tovább. Nem véletlen, hogy a Markets&Markets elemzése alapján az orvosi robotok összforgalma hat éven belül elérheti akár a 22,1 milliárd dollárt is. A 3D technológia pedig az orvosi eszközök előállításában kap egyre komolyabb szerepet - nemcsak nemzetközi szinten, de már itthon is. A Start it @K&H inkubátorprogramban fejlődött Low-Cost Robotics csapat például ezzel a technológiával fejleszt 6 és 16 éves kor közötti gyermekek számára egyedi, mégis megfizethető árú protéziseket.

A bank augusztus 31-ig az ügyfelei mobillal vagy okoseszközzel indított fizetése után 10 forintot, összesen akár 50 millió forintot adományoz az Országos Mentőszolgálat számára, innovatív életmentő eszközökre.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu