a digitális generációnak is kell még mesét olvasni?

2800 meseóra segíti a gyerekek gyógyulását

A technika rohamos fejlődése a gyermeknevelést is leegyszerűsíti, hiszen nincs szükség esti mesére, csupán egy okostelefonra, hogy akár órákra elfoglalják magukat a kicsik. Vagy mégsem ilyen egyszerű? Természetesen nem, hiszen annak ellenére, hogy Magyarországon a három évnél fiatalabb gyermekek már 42 százaléka rendszeresen használ valamilyen okoseszközt, a mesék terén mégsem hagyhatjuk el a személyes felolvasás nyújtotta közös élményt. Különösen fontos ez akkor, ha gyógyulásukat akarjuk segíteni, ezért a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program keretében szeptember végéig közel 2800 meseóra áll a mesedoktorok rendelkezésére, hogy varázslatos történetükkel hozzájáruljanak a kicsik felépüléséhez. 

a meseolvasás fontossága

Gyermekeink órákon át képesek teljes csendben nyomkodni egy okostelefont vagy tabletet – annyira bele tudnak merülni, hogy nem is észlelik az idő múlását. Egy 2018-as felmérés szerint a 3 éven aluli magyarországi gyermekek 42 százaléka rendszeresen használ okoseszközt, míg ez a szám a kisiskolások körében már 89 százalékra ugrik. „Az interneten elérhető játékok és mesék hasznosak, hiszen fejlesztik a gondolkodást, és viselkedésmintákat is el tudnak belőlük sajátítani a gyerekek. Azonban felelősen gondolkodó szülőként nem szabad elhanyagolni a személyes mesélést sem, mivel a kicsik számára rendkívül fontos, hogy élő szóban hallgassanak meséket. A mesehallgatás közben ugyanis el is képzelik azt – ezáltal pedig a fantáziájuk, a kreativitásuk is fejlődik, aminek egész életük során jó hasznát vehetik. Emellett a történeteket hallgatva olyan nyugalmi állapotba kerülnek, amelyben szervezetük is jobban regenerálódhat” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

meseolvasás a kórházakban

Az idén 15 éves K&H gyógyvarázs mesedoktorok programját éppen azért hoztuk létre, hogy a beteg gyerekek testi felépülése mellett a mielőbbi lelki gyógyulásukhoz is hozzájáruljunk. Nagy örömmel tölt el, hogy a mesedoktorok száma folyamatosan növekszik – ez is mutatja a program sikerességét. Idén is többszáz új önkéntessel gazdagodott a program, így összesen több mint 49 000 regisztrált meseolvasónk van. Ők az elmúlt negyedévben több mint 200 alkalommal járultak hozzá egy-egy kedves történet elmesélésével ahhoz, hogy a gyerekek minél előbb visszakerülhessenek családjuk, barátaik körébe, és újra teljes életet élhessenek. Szeptember végéig ezért közel 2800 meseórával várjuk országszerte 45 kórházban a segíteni vágyókat” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

a technika segítségül hívása

Persze, amikor a kórházban fekvő beteg gyermekünket egy látogatási tilalom miatt sem mi, sem az önkéntesek nem tudják meglátogatni, hogy mesét olvassanak neki, akkor ismét segítségül hívhatjuk a technikát. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program YouTube csatornáján több mint 700 mesevideóból van lehetőségük a kis betegeknek választani, amivel el tudják foglalni magukat.

a K&H gyógyvarázs programról

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára. A K&H gyógyvarázs program keretében 2004 óta több mint 626 millió forint értékben, összesen 416 alkalommal kaptak műszereket a kórházak, mentőállomások és háziorvosi rendelők annak érdekében, hogy a gyerekek minél hatékonyabban gyógyulhassanak, és újra egészséges, teljes életet élhessenek.

A K&H Csoport a gyermekek testi gyógyulása mellett lelki egészségükhöz is hozzájárul. A 2013 óta működő K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, melynek keretében bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. Az ország 45 kórházában várják személyesen az önkéntes meseolvasókat, de a K&H gyógyvarázs Youtube csatornáján keresztül videón is.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9181
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu