a biztató nemzetközi jelek a részvény

és nyersanyagpiacok élénkülését hozhatják

„Az ősz folyamán meglépett jelentős jegybanki élénkítések után a globális növekedési kilátások fokozatos javulására lehet számítani az utolsó negyedévben, emellett az eurózónát veszélyeztető jelentős kockázatok is elhárultak, ami fokozza a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. Az év hátralévő részében ezért a kockázatosabb, részvény és nyersanyag befektetések irányába történő elmozdulást javasoljuk” – ajánlja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

devizapiac

Míg az elmúlt negyedévekben az eurózóna válsága a dollárnak kedvezett, az év hátralévő részében az elnökválasztási hajrá miatt fokozottan előtérbe kerülő költségvetési problémák a zöldhasú gyengülését eredményezhetik az euróval szemben.  

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat jó hatással van a forint árfolyamára, hiszen az alapkamat csökkentések, valamint az elhúzódó EU-IMF tárgyalások akadozása sem tudták jelentősen megbillenteni. Amennyiben az év hátralevő részében is marad a pozitív nemzetközi hangulat, a forint szempontjából a jelenlegi árfolyamszint fennmaradására számítunk a további hónapokban. A forint sérülékenysége azonban a monetáris lazítással még inkább fokozódott, így a nemzetközi környezet esetleges romlása jelentős gyengülést okozhat. 

nyersanyagpiac

Az előremutató indikátorok alapján a nyári mélypontokhoz képest már látszik némi javulás a világgazdaságban, ami javíthatja a keresletet az energiahordozók és az ipari fémek piacán, ezért a nyersanyagpiac élénkülésére számítunk. 

Az arany esetében az enyhülő növekedési és pénzügyi kockázatok miatt az év hátralevő részében nem számítunk jelentősebb emelkedésre, de a befektetői bizalom sérülékenysége miatt számottevő csökkenés sem valószínűsíthető.

tőzsde 

A jelentős jegybanki élénkítés után a globális növekedési kilátások fokozatos javulására számítunk az utolsó negyedévben, és az eurózóna jövőjével kapcsolatban jelentős kockázatok is elhárultak a nyár folyamán, miután az EKB szükség esetén kötvényvásárlási programjával hozza a rég várt „korlátlan tűzerőt”. A növekedési kilátások javulása pedig egyértelműen kedvező lehet a vállalati szférának, ezért a nemzetközi tőzsdék javuló teljesítményére számítunk a következő hónapokban. Mivel a tengerentúlon a költségvetés körüli bizonytalanság gyengítheti a befektetői bizalmat, ezért az amerikaival szemben elsősorban az európai részvénypiacot ajánljuk. 

A hazai értékpapírpiacra továbbra is rányomja bélyegét a recessziós félelem és a gazdaságpolitikai bizonytalanság. A hazai tőzsde trendjét meghatározó nagy nemzetközi alapoktól várhatóan addig nem lesz vételi érdeklődés a részvénypiacunkon, amíg az EU-IMF megállapodás létre nem jön. 

monetáris politika

Hazai szinten a jegybank további kamatcsökkentését vélhetően csak a nemzetközi hangulat jelentős romlása akadályozhatná meg, így a jelenlegi kedvező környezetben akár tovább folytatódhat a monetáris lazítás. Amennyiben egy újabb kamatvágást is pozitívan fogad a piac, úgy várakozásunk szerint idén már nem születik meg az EU-IMF hitelmegállapodás. 

Nemzetközi szinten az év hátralevő részében már nem várunk jelentős döntéseket, hiszen a nagy jegybankok meglépték a piac által várt gazdaságjavító intézkedéseket.  A jegybanki politika távolságtartása fokozottan igaz lehet Amerika esetében, hiszen a novemberi elnökválasztásokig már nem lenne stílusos egy újabb monetáris beavatkozás.

portfólió-építési javaslatok 

 • részvények felülsúlyozása: 

  • a javuló növekedési kilátások és befektetői hangulat miatt a részvény eszközosztály felülsúlyozását javasoljuk.  

  • az európai részvénypiacot előnyben részesítjük az amerikaival szemben.

 • nyersanyagpiac felülsúlyozása

  • a kockázatos eszközosztályon belül a nyersanyagpiacot is felülsúlyozásra ajánljuk.

 • hazai kötvények alulsúlyozásának tartása

  • az államkötvény hozamok 12 havi mélyponton tartózkodnak, ugyanakkor az EU-IMF tárgyalások és a jövő évi költségvetés körüli bizonytalanságok miatt a hazai kötvények alulsúlyozását ajánljuk.

 • pénzpiaci eszközökön belül hazai eszközök felé elmozdulás

  • az alacsony hozamú rövid távú deviza befektetések helyett hazai pénzpiaci eszközöket ajánlunk. 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, a pályázati tanácsadásra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

K&H Bank
2012. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 201 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2454 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,9 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  721,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  117,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  601 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,0 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

 • 328 9181
 • 328 9220
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu