a betörőknek a szenteste sem szent

karácsonykor sem csökken a betörések száma

A karácsonyi ünnepek ideje alatt sem csökken a betörések száma – hívják fel a figyelmet a K&H Biztosító szakemberei. Számos óvintézkedést tehetünk, de így sem biztos, hogy például a családlátogatások idejére üresen hagyott lakást, házat nem pakolják ki a betörők. A biztonsági zárak, riasztók és a szomszédok segítsége mellett érdemes a lakásbiztosítás nyújtotta védelmet is igénybe venni.

A K&H Biztosító adatai szerint az elmúlt években a karácsonyi ünnepek alatt sem csökkent a betörések száma az év más napjaihoz képest. 2006 óta csak egyetlen évben nem jelentettek szenteste történt betöréses kárt az ügyfelek.
A bűnelkövetők egy része kifejezetten várja ezt az időszakot: könnyű prédává válhatnak például a családlátogatások miatt üresen és őrizetlenül hagyott lakások, házak. Néhány óra vagy akár perc is elég, hogy az értékeknek lába keljen. Egyre gyakoribb, hogy a betörők még akkor is bemerészkednek, ha a lakásban tartózkodunk. Általában a pince vagy a garázs felől jutnak be, különösen kedvelik az ingatlanok bokrokkal, fákkal takart részeit. Jellemzően az értékesebb, de kisméretű berendezési tárgyakat – mikrohullámú sütőt, laptopot, okostelefont, televíziót – és a szobrokat, festményeket, ékszereket viszik el.
A kárösszeg tavaly átlagosan csaknem 160 ezer forint volt. A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a családi házakban több a betörés, mint a lakásokban, és a károk átlagos mértéke is magasabb.
A tapasztalatok szerint az ilyen típusú bűncselekmények kevés kivételtől eltekintve a lakók, tulajdonosok óvatlansága miatt történnek. Semmiképpen ne hagyjunk nyitva ajtót, ablakot, ne maradjon a bejárati ajtó közelében, illetve jól látható helyen táska, készpénz, laptop, mobiltelefon, kulcs – főként a kertben vagy a ház előtt parkoló kocsié – tanácsolják a K&H Biztosító szakemberei. Mielőtt elutazunk, szóljunk erről a szomszédainknak, esetleg kérjük meg őket, hogy néha ellenőrizzék, minden rendben van-e a lakás, az ajtók, ablakok környékén. Ne tegyük közzé közösségi oldalakon, hogy elutazunk, főként, ha az adataink között a lakcímünk is megtalálható.
– Költségesebb ugyan, de mindenképpen hatékonyabb védelem, ha biztonsági zárakat szereltetünk fel, riasztót és távfelügyeleti rendszert telepítünk a lakásba. Érdemes és megtérül biztonsági szakember segítségét kérni. Aki pedig lakásbiztosítást köt, nem csak a karácsonyi betörések időszakában, hanem az év többi napján is biztonságban tudhatja lakását és az abban található értékeket. A riasztóval felszerelt ingatlanok magasabb összegre biztosíthatóak – mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu