A befektetői hangulat javulására és az alapkamat emelésére számítanak az intézményi befektetők

K&H Alapkezelő felmérés az intézményi befektetők várakozásairól

„A K&H Alapkezelő évente megrendezett befektetői konferenciáján ismét felmérést készített az intézményi befektetők elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásairól a legfontosabb befektetési instrumentumokat illetően. Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb intézményi befektető óvatos a hazai eszközök tekintetében, miközben nemzetközi szinten valamelyest a piacok megnyugvásával, és - főként a feltörekvő országokat illetően - a részvénypiacok pozitív teljesítményével számolnak. A legnagyobb megosztottság az euró alapkamat jövőbeni változásával kapcsolatban tapasztalható, miközben szinte egységes a kép a magas euró/forint árfolyamszint fennmaradását illetően” – számolt be az eredményekről Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A K&H Alapkezelő arról kérdezte a hazai pénztárakat és pénzintézeteket, mire számítanak egyes befektetési instrumentumok értékének egy éves változását illetően. „Az intézményi befektetők számára a jövő évi befektetési politika kialakítása jellemzően a negyedik negyedévben történik, ezért a befektetési piac alakulása szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy ezen piaci szereplők hogyan vélekednek a hazai és nemzetközi trendek változásáról ” – magyarázta Horváth István. Idén 29 intézményi befektető, köztük nyugdíj- és egészségpénztárak, bankok, biztosítók, alapkezelők, valamint egyéb pénzintézetek vettek részt a megkérdezésben, amelyek együttesen több száz milliárd forint intézményi vagyont képviselnek.

Az idei felmérés alkalmával az euró/forint árfolyamot tekintve alakult ki a legegységesebb vélemény, a többség egyértelműen a szeptember elején tapasztalt 290 euró/forint árfolyam fennmaradását valószínűsíti leginkább. A további, hazai szempontból leglényegesebb devizák tekintetében az euró dollárhoz képesti erősödését várják a befektetők, miközben a svájci frankkal szemben az intervenciós szint tartásával számolnak. „Az euró árfolyamát a következő hónapokban is feltehetően az eurózóna tagállamainak államadósság helyzete, ezen belül is az egyre biztosabbra vett görög csődesemény bejelentése fogja mozgatni, egy éves távra tekintve azonban a helyzet stabilizálódásával és az eurózóna fennmaradásával terveznek a befektetők” – mondta el a befektetési szakember.

Mivel a jelentősebb makroadatok alapján a következő egy évben a legjobb esetben is csak visszafogott gazdasági növekedés prognosztizálható, ezért nem meglepő, hogy a kőolaj világpiaci árára vonatkozóan nem várnak jelentős emelkedést az intézményi befektetők. Pozitívnak tekinthető viszont, hogy miközben nem számítanak az arany világpiaci árának további emelkedésére, a feltörekvő részvénypiacok esetében növekedést valószínűsítenek, ami mindenképpen a jelenlegi, meglehetősen pesszimista befektetői hangulat javulását vetíti előre. Hazai szinten egyelőre nem ennyire optimista a kép, hiszen a megkérdezett befektetők az MNB alapkamat több mint 1 százalékpontos növekedésével számolnak, emellett a 10 éves államkötvények esetében is hozamemelkedést valószínűsítenek.

 
2011.09.19. tény
2012.08.31. várt (átlag)
MNB alapkamat
6,00%
7,29%
EURO alapkamat
1,50%
1,4%
10 éves államkötvények referencia hozama
7,78%
8,29%
EUR/HUF árfolyam
290,99
291,13
EUR/USD árfolyam
1,3637
1,3111
EUR/CHF
1,2057
1,1981
BUX index
16 295   
16 175   
MSCI World Index
1 156,5   
1 167,8   
MSCI Emerging Market Index
 949,4   
1 004,8   
kőolaj (WTI)
85,7
84,2
arany (USD)
1 778,7   
1 758,9   

forrás: K&H Alapkezelő

K&H Alapkezelő intézményi befektetői felmérés

A K&H Alapkezelő minden évben felmérést végez a konferencián részt vevő pénztárak, pénzintézetek és egyéb intézményi ügyfelek körében arról, bizonyos befektetési instrumentumok értékére vonatkozóan milyen változással számolnak az elkövetkezendő egy évben. A megkérdezés 2011. szeptember 27-én történt.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 440 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője.  A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2011. június 30-án:
teljes kezelt vagyon: 787 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 120 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 633 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118