a befektetéseknél is a több lábon állás javasolt

összefoglaló a K&H befektetői klubról

A tőkepiaci árfolyammozgások felhívják a figyelmet arra, hogy a befektetéseknél is a több lábon állás, azaz többféle befektetési eszköz együttes alkalmazása a célszerű, ami már egyetlen befektetési alappal is elérhető. 2015-ben a gazdasági folyamatok az ideitől lényegesen eltérőek lesznek, ami a megtakarítások szempontjából is meghatározó. Csak az a megtakarító bízhat majd az inflációt meghaladó hozam elérésben, aki egy jól összeállított portfolióval nyit a tőkepiacok irányába – hangzott el a K&H befektetői klub budapesti rendezvényén.

Az októberi erőteljes tőkepiaci árfolyam-ingadozások újra emlékeztettek minket arra, hogy az a befektető aludhat nyugodtan, aki több lábon áll. Azaz nemcsak egyetlen befektetéssel, hanem a saját élethelyzetéhez igazodó portfólióval rendelkezik. „A portfólió-építés alatt, bár első hallásra komplikáltnak tűnhet, nem feltétlenül kell bonyolult dologra gondolni, mivel akár egyetlen befektetési alappal is kész portfoliónk lehet. Az úgynevezett vegyes alapok, amelyek nevüket onnan kapták, hogy különböző értékpapírokból (részvény, kötvény, pénzpiaci befektetések) állnak, tökéletesen alkalmasak arra, hogy csupán egyetlen megtakarítással többféle befektetési eszközre tegyünk szert” – magyarázta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a K&H befektetői klub budapesti rendezvényén. 

Akár önmagában, akár egy nagyobb portfólió részeként alkalmazunk vegyes alapot, mindenképpen a megtakarítás fontos pillérét képezheti. A leglényegesebb dolog, amit figyelembe kell venni a kiválasztásnál, hogy a befektető a saját élethelyzetéhez és céljaihoz igazodó vegyes alapot válasszon, mivel a tervezett befektetési időtávtól függően változik a kockázatosabb és óvatosabb befektetési eszközök aránya. A védelmet előtérbe helyező befektetők választhatnak árfolyamvédett vegyes alapot, amelynek összetétele a piaci trendnek megfelelően változik, és a korábban elért árfolyamot időszakosan rögzíti. A stabilabb belső összetételt értékelő megtakarítók számára pedig a profil alapok jelenthetnek jó megoldás, mivel négyféle stratégiából (védekező, óvatos, dinamikus, merész) választhatnak, amelyet követően a portfólió menedzserek a várható piaci folyamatok tükrében aktívan kezelik az alapban lévő eszközök összetételét.

2015: jön a negatív reálkamat!

A 2014-es évben a magyar gazdaság sok meglepetéssel szolgált. A lakossági energiaárak csökkentése és az alacsony európai infláció a hazai inflációt 0%-ra csökkentette. Közben a gazdasági növekedés a várt felett alakult, amiben nagy szerepe volt a felpörgő állami beruházásoknak és az autóipari kapacitásbővítéseknek. Ezzel párhuzamosan a jegybanki alapkamat is rekord alacsony szintre csökkent, ami megtakarítói szemmel azt jelenti, hogy a biztos megtakarítási formák (bankbetétek, pénzpiaci alapok, rövid állampapírok) hozama 1% körüli szintre csökkent. Szintén hatott a megtakarításokra, hogy a forint fokozatosan gyengült, és az euró árfolyama 300 forint felett stabilizálódott. 

„Várakozásaink szerint 2015-ben ezek a folyamatok jelentősen eltérően fognak alakulni. Az állami beruházások nem tudnak a mostanihoz hasonló ütemben bővülni, a legnagyobb autóipari projektek már idén elérik teljes kapacitásukat, és az eurózóna gazdaságának lassulása, illetve az orosz és ukrán gazdaság mélyülő recessziója is negatívan hat ránk, ezért a gazdasági növekedés lassulására számítunk. Ezzel párhuzamosan viszont a rezsicsökkentések kifutása miatt már 2014 végén emelkedésnek indul az infláció, ami azt fogja jelenteni, amit a biztos befektetési formákkal elérhető hozam már nem fog elérni, így negatív reálhozamot lehet majd elérni, miközben a pénzünk vásárlóértéke csökken” – hívta fel a figyelmet Zobor Zsuzsanna. „Ez pedig egy merőben új helyzet, hiszen az elmúlt 20-25 évben a biztos megtakarítási formákkal is az infláció feletti hozamot lehetett elérni. Mostantól viszont csak az bízhat az inflációt meghaladó hozam elérésben, aki egy jól összeállított portfolióval nyit a tőkepiacok irányába” – tette hozzá a befektetési szakember.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. június 30-án:
teljes kezelt vagyon: 959,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 829,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 129,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu