7 tipp, hogy ne csak az eszköz legyen okos, hanem a gyerek is okosan használja

A gyerekek nagy részének karácsonyi listáján szerepel valamilyen okos kütyü: telefon, tablet, laptop, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Fontos, hogy az ilyen típusú ajándékozás ne csak egy átadásból álljon: az eszközök valóban okos használatára meg is kell tanítani a gyerekeket. Annak, aki ilyesmit ajándékoz karácsonyra, felelőssége van abban, hogy a gyerek mihez kezd az okoseszközzel. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői összegyűjtöttek 7 tippet azok számára, akik okoseszközt szánnak idén a fa alá. Mire érdemes figyelni és hogyan tanítható meg a gyereknek az ügyes használat?

  1. korlátlan hozzáférés minden tartalomhoz? – ez nem célravezető egy 10-14 éves gyerek esetében, sőt később sem. Nem nekik való tartalmak a hírek egy része, szerencsejátékok, felnőtt tartalmak. Jobbnál jobb tartalomszűrők közül lehet választani – telepítsünk ilyet a telefonjára, vagy más internetkapcsolattal bíró eszközére, hogy az okos használatot biztosítsuk.
  2. mennyit ül a képernyő előtt? – a gyerek ugyan megígéri, hogy a napi megbeszélt időkeretet nem lépi túl, de ki látja, mit csinál amíg haza nem érnek a szülők? Erre is van megoldás, hiszen a korlátlan monitor előtt ücsörgés sem a szemnek, sem az agynak nem jó – fontos, hogy más otthoni elfoglaltsága is legyen. És az ne a telefon nyomogatás legyen, ha lejár a napi gépidő. Ez is a szülők feladata: az egyedül töltött idő okos felhasználási módjának átadása jó példán keresztül.
  3. vegyél pár életet! Bizonyos játékok arra buzdítanak, hogy ne csak játéktallérokat, hanem igazi pénzt is költsünk a magasabb játékélmény elérése érdekében – tanítsuk meg a gyereket arra, hogy ezzel ne terhelje telefon előfizetését, minden egyes valódi forint kiadása előtt értekezzen erről azokkal, akik a számláját fizetik – azaz a szüleivel. Tanítsuk meg, hogy mi az, ami pénzbe kerül, még ha a pénz nem is jelenik meg a valóságban.
  4. bárkitől jöhet üzenet – fontos tudni, hogy vadidegenek írhatnak a gyerekünknek, amint megjelenik a digitális térben – jó, ha ezzel ő maga is tisztában van. Beszélgessünk arról, hogy mit csináljon, ha ír neki egy idegen, még ha teljesen ártatlannak látszó dolog. Sajnos az internettel együtt egyfajta bizalmatlanságot is át kell adnunk a gyereknek: nem bízhat meg bárkiben, aki ír neki, még akkor sem, ha az illető látszólag jót akar.
  5. merre van a gyerek? – az okostelefon legnagyobb előnye, hogy köldökzsinórként használhatjuk. Egyes appok (family locatorok) azt is megmutatják, merre jár gyermekünk – persze ennek használatát azért tudassuk a gyerekkel, úgy etikus, ha ő is tudja, hogy szülei minden lépését láthatják.
  6. oszd meg 5 másodpercen belül és nyersz!  - elvileg nem is lehet mindegyik közösségi oldalra 13 éves kor alatt regisztrálni, ám ez könnyen kijátszható és 10 éves gyerekünk osztálytársai hirtelen ismerősnek jelölhetnek a Facebookon. A közösségi oldalakat is tudni kell használni – ezt is meg kell tanítani, főként jó példával a gyereknek. Ne posztoljunk túl sok szelfit, nem írjuk ki az adatainkat, nem osztunk meg minden vicces képet, ami szembejön, nem árasztjuk el az ismerőseink falát azért, hogy nyerjünk egy mozijegyet, nem írunk idegeneknek csak mert nem tetszik a véleményük. Fontos téma lehet, hogy ismerősnek jelölje-e a tanárát, aztán írjon-e neki leckéért – ezt már pedagógusa válogatja, hogy hogy fogadja, hiszen van, aki kifejezetten szereti a diákjaival való efféle kapcsolattartást.
  7. hol laksz? – személyes adatainkat óvjuk, nem adunk ki idegennek címet, telefonszámot, jelszót, szülők adatait. Az adatvédelem az egyik legfontosabb téma, ha a gyerek előtt kinyitjuk a világhálót.

A K&H felelős vállalatként, arra törekszik, hogy válaszokat adjon a társadalmi igényekre és hozzájáruljon ahhoz, hogy a társadalom tagjai teljes életet élhessenek. Igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a gyerekek majd felnőttként okosan, felkészülten tudjanak dönteni ne csak a pénzügyekben, hanem az élet minden terén – ennek része a tudatos internethasználat is, hiszen a pénzügyeink nagy részét már ma is a digitális térben intézzük, ez hatványozottan így lesz 10-15 év múlva. Ezért a 7 évvel ezelőtt indított K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő fókusztémája a 2017/18-as tanévben éppen a pénzügyek digitalizációja lesz. Január 19-ig még várják a nevezéseket.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9181
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu