50%-os uniós garancia a kkv hitelekhez

az Európai Beruházási Alap és a K&H megállapodást kötött a kkv-k hitelfelvételének ösztönzésére

Együttműködést írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H, melynek értelmében Magyarországon elsőként a K&H Banknál érhető el a COSME uniós garanciaprogram, ami a következő időszakban 50%-os, az ügyfelek számára díjmentes hitelgaranciát nyújt a mikro-, kis-és középvállalkozások hitelfelvételének nagyfokú ösztönzése érdekében.

Együttműködést kötött az Európai Beruházási Alap (EBA) és a K&H a hazai kkv-k hitelfelvételének nagyfokú ösztönzése érdekében. A megállapodás értelmében - Magyarországon jelenleg egyedüliként - a K&H-nál érhető el a „vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért” (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises, COSME) uniós garanciaprogram. Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME garanciaprogram 50%-os, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel (az új NHP program III. szakasza is), a bankgarancia, illetve az újonnan bevezetésre kerülő K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.

Az ügyfelek számára díjmentes COSME garancia igénybevétele a K&H által jelenleg is alkalmazott hitelbírálati eljárásba illeszkedik, így mind időben, mind adminisztrációban számottevő könnyítést jelent a vállalkozások számára. Azok az ügyfelek, akik eddig a kevésbé "attraktív" kategóriába tartoztak a bankok számára és emiatt csak jelentősen szigorúbb feltételekkel és drágábban jutottak hitelhez, a K&H Banknál mostantól elérhető garancia segítségével kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek finanszírozást üzletfejlesztésük megvalósítására. A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, valamint a magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitelének árazása is kedvezőbb lehet, mint korábban. 

Fontos előny, hogy az igénybe vett COSME garancia nem terheli az ügyfél minimális támogatási keretét, illetve, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozás akár több szerződéséhez is igénybe veheti a COSME garanciát.

Navracsics Tibor, az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa elmondta: „A Bizottság kiemelt politikai prioritásként kezeli az új beruházások elősegítését a gazdasági növekedés érdekében. Ezért üdvözlöm ezt a mai bejelentést, miszerint a K&H közel 100 millió euró összegben nyújt új hiteleket magyarországi kisvállalkozások számára az EBA és a Beruházási Terv támogatásával. Arra biztatnék minden hazai kkv-t, hogy keressék fel a K&H-t üzleti terveikkel és részesüljenek az új megállapodás kínálta előnyökből.”

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója a megállapodásról így nyilatkozott: „Örömömre szolgál, hogy aláírhatom az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) első magyarországi KKV garancia megállapodását a COSME program keretében. A finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés bővítése az EFSI egyik legfontosabb feladata,a mostani megállapodás is e cél elérését segíti. Büszkék vagyunk arra, hogy a K&H Bankkal együttműködve támogathatjuk az eddig nem megfelelően elért KKV-kat, amelyek hozzájárulhatnak munkahelyek létesítéséhez és a gazdasági növekedéshez, Magyarországon és Európa-szerte egyaránt.”

„Az aláírt megállapodás is azt bizonyítja, hogy a K&H tud és akar is hitelezni. A COSME garanciaprogram a Bank stratégiájába illeszkedve hozzájárul azon célunkhoz, hogy bővíteni tudjuk a vállalkozások körét, amelyek új finanszírozásban részesülnek. A következő három évben 30 milliárd forint új hitel kihelyezését támogatja az EBA garanciaprogramja. Ez a kkv-k számára nyújtott átlagosan 15-20 millió forintos hitelekkel számolva a program teljes ideje alatt több ezer ügyfél finanszírozásához nyújt alapot. Az uniós garancia emellett a tőkekövetelmény szempontjából is kedvező a K&H Bank számára, ami még intenzívebb hitelkihelyezést tesz lehetővé számunkra” - tájékoztatott Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. 

„A K&H aktívan támogatja a hazai kkv-k bővülését, amit jól mutat, hogy 2015. szeptember 30-ig megközelítőleg 38 milliárd forint új hitelt folyósított a szektor vállalkozásai számára. Ezzel a kkv hitelállomány 8%-kal emelkedett éves összehasonlításban, szemben a piacon átlagosan elért 1,8%-os növekedéssel. A hitelezett kkv ügyfelek folyamatosan gyarapodó száma szeptember végén elérte az 9200 darabot, ami azt jelenti, hogy ma minden 12-ik hazai kkv-nak van K&H által folyósított hitele. Ebben kiemelt szerepet játszott a Növekedési Hitelprogram, amelynek a K&H továbbra is egyik vezető résztvevője: a második szakaszban 190,3 milliárd forint, míg az NHP első és második szakaszában együttesen 283,3 milliárd forint összegben kötött hitelszerződéseket” - részletezte az eddigi eredményeket dr. Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese.

Európai Beruházási Alap
Az Európai Beruházási Alap (EBA) az Európai Beruházási Bank Csoport tagja. Elsődleges célja az európai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésük elősegítésével. Az EBA kifejezetten e piaci szegmens számára dolgoz ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkéhez, garanciához és mikro-finanszírozáshoz kapcsolódó instrumentumokat.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

főbb adataink: 
K&H Bank

2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Biztosító 
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint