5 éve nem láttunk ilyet a részvénypiacon

Az októberi beszakadás után 5 éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés - ha némi lassulással is - továbbra is stabil. A részvényeknek ezért az erőteljesebb árfolyammozgások figyelembevételével is stabil helyük van a portfólióban - tájékoztat a K&H Alapkezelő, nem zárva ki annak a lehetőségét sem, hogy a döntéshozók aktív beavatkozással támogatják a részvénypiac pozitív korrekcióját.

„Az év elején tapasztalt optimizmus szép lassan elolvadt, és jelenleg erős beszakadás jellemzi a részvénypiacokat: október elejétől nagyjából 10%-kal estek az árfolyamok. Ennek hátterében olyan tényezők húzódnak, mint a világgazdaság lassabb növekedése, a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, az Olaszország és a Brexit keltette kockázatok, valamint a Fed kamatemelés hatására emelkedő kötvényhozamok. Fontos azonban látni, hogy a mérsékeltebb növekedési kilátások ellenére is pozitív tartományban vannak a konjunktúra indexek, tehát továbbra is stabil gazdasági növekedés várható. Így a részvényeknek is stabil helyük és szerepük van a portfólióban” – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

5 éve nem volt ilyen olcsó a részvénypiac

„Az előremutató P/E (árfolyam/nyereség) értékeltségi mutató alapján az látható, hogy az egyes régiókban 4-5 éve nem volt ilyen olcsó a részvénypiac, érdemes tehát részvényeszközöket is tartani a befektetési portfóliónkban - természetesen azt is figyelembe véve, hogy a növekedés lassulása és az egyéb kockázatok továbbra is erőteljes árfolyammozgásokat okozhatnak” – tanácsolja a befektetési szakember.

Mivel a most fennálló negatív tőkepiaci hangulat hosszabb távon a gazdaságnak sem tesz jót, hiszen korlátozhatja a növekedést, ezért előbb-utóbb a döntéshozók is léphetnek: a Fed befékezheti a kamatemelést, a novemberi kongresszusi választásokat követően Trump kompromisszumkészebb lehet a kereskedelmi korlátozásokat illetően, vagy akár az EKB is döntheti arról, hogy kitolja a jelenleg december végéig futó eszközvásárlási programját.

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR
  • +36 1 350 7390
  • +36 30 221 3611
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu