K&H Alapkezelő: abszurd helyzet után megjött az első pofon és jöhet még több is

Eddig úgy vásároltak a piaci szereplők, mintha kötelező lett volna, a negatív hírek ellenére a legfontosabb részvényindexek meredeken emelkedtek március óta, most azonban kiderült, hogy az amerikai jegybank sem mindenható - mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az elmúlt napok eseményeiről. Azt is kezdik felismerni a piacokon, hogy a koronavírus-járvány pedig nem átmeneti megingást hozott, sokkal inkább maratonfutás lehet belőle. Az Egyesült Államokban pedig egy sor bizonytalanság van.

Fordulat történt az elmúlt hónapokhoz képest a részvénypiacokon, a kérdés az, hogy mennyire lesz tartós és mennyire lesz meredek. Az amerikai tőzsdék a múlt hét végén nagyot estek, az egyik legfontosabb index, az
S&P500 csütörtökön majdnem 6 százalékkal került lejjebb, igaz, pénteken ehhez képest szerény, alig több, mint 1 százalékos pluszt hozott össze. “A pénteki emelkedés nem kompenzálta a csütörtöki zuhanást. Utóbbival pedig lényegében megszakadt a márciusi drasztikus esések után elindult emelkedés, amely már-már abszurd méreteket öltött. Mindenki vásárolta a részvényeket, még akkor is, ha sorozatban jöttek a rossz hírek akár a járványról, akár a különböző gazdaságokból. A múlt hétvégi esés ennek véget vetett” - mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Hozzátette: “Az irányváltás leginkább azzal magyarázható, hogy az amerikai gazdaság történelmi GDP csökkenés elé néz, emellett a jegybank, a Fed sem mindenható. A március óta tartó emelkedés mozgatórugója egyébként abszurd volt, ugyanis nem mehet a végtelenségig, hogy a költségvetés önti be a pénzt a gazdaságba, a jegybank pedig ezt finanszírozza.” 

Most a piac mintha kezdené reálisabban látni a helyzetet és a járványról is látszik, hogy nem egy átmeneti jelenség, hanem egy sokkal hosszabb távú probléma, inkább hasonlítható a maratonfutáshoz, hiszen még a vakcináról sincs igazán hír. Bár Európában a járvány visszahőkölt, de az Egyesült Államokban még mindig terjed, ahogy Brazíliából is rossz hírek jönnek. Mindezek most már kezdik újból elbizonytalanítani a befektetőket. Szintén kedvezőtlenül hatnak a piacokra az amerikai elnökválasztási harc újabb és újabb fejleményei. Ráadásul erről az oldalról szinte bármikor, bármilyen váratlan dolog előjöhet, amelyek a piacokat befolyásolhatják. “Szóba kerülhet például egy adócsökkentés az elnöki posztért folyó küzdelemben. Ugyanígy előjöhet az is, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti háború az eddiginél sokkal durvább szintre lép majd. Az utóbbi hetekben kitört zavargások, demonstrációk hátterében lévő súlyos társadalmi egyenlőtlenségek pedig áttételesen további problémát jelentenek az amerikai gazdaság számára” - véli Hajósi Péter. 

Egyelőre azt korai megmondani, hogy a múlt heti zuhanás után pontosan merre veszik az irányt a piacok, a helyzet továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan. “A mostani emelkedést megelőző, súlyos zuhanásokra a jelenlegi kilátások szerint nem lehet számítani” - fogalmazott a K&H Alapkezelő szakembere. „Ugyanakkor továbbra is igaz az, hogy értelmezhető hozamot a mostani környezetben továbbra is csak a részvénypiacok tudnak biztosítani. Az elmúlt napokban látott esés ellenére nem érdemes most nagy tételben vásárolni, az indokolt, apró lépésekkel történő vásárlás tűnik a megoldásnak.”

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a K&H Alapkezelő Zrt. kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

KH Kommunikáció

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu