a felkészítő tanárok 90 százaléka használt oktatóappokat a digitális oktatás ideje alatt

Idén először, éppen a tizedik K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő középdöntője és döntője a megszokott személyes verseny helyett online platformra került át. Az egész tanéven átívelő pénzügyi vetélkedő szervezői kíváncsiak voltak, hogy hogyan vették a felkészítők az online középdöntőre és döntőre való felkészülés akadályait, valamint a digitális oktatásra való átállás esetleges nehézségeit – ezért 2020 júniusában kérdőívvel keresték meg a végső online fordulókba jutott csapatok felkészítő pedagógusait.

az online felkészülés előnyei és kihívásai

Az online fordulókra online is kellett felkészülni: a válaszadók több mint fele szerint ez teljesen gördülékenyen ment, míg 43 százalékuk számára nehézségeket okozott a virtuális térben történő közös gyakorlás. Ennek ellenére a tantermi környezet hiánya 61% számára nem volt teljesen problémamentes, legtöbben (37%) a kapcsolattartás nehézségét nevezték meg, de a diákok motiválása, a technikai hiányosságok és a diákok munkájának ellenőrzése is gondokat okozott időnként.

A csapatok a virtuális térben legtöbb esetben hetente összejöttek (48%), de minden negyedik felkészítő szerint hetente többször is találkoztak a gyerekek valamilyen online platformon, hogy gyakoroljanak a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre. A tanárok szerint a kisebb, 3-4-es korosztály számára volt különösen nehéz a személyes kapcsolat hiányával megküzdeni.

Megoszlanak arról a vélemények, hogy az online felkészítés plusz terheket rótt-e a pedagógusokra: 50 százalékuk szerint nem, másik 50 százalék szerint igen. Akik szerint igen, azok leginkább a folyamatos írásos kommunikációban és a technikai háttér megtanulásában látták a többletmunkát, valamint voltak, akik állandó hétvégi időpontban tudtak csak készülni az egyéb online órák miatt. Abban viszont a pénzügyi vetélkedőre felkészítő pedagógusok 73 százaléka egyetértett, hogy ahhoz, hogy diákjait támogatni tudja a felkészülésben, neki magának is fejlesztenie kellett tudását.

az online fizetésben már most otthon vannak a gyerekek

A 10. K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre való felkészülés során a pedagógusok szerint a pénz története és az online fizetés témakörben volt a legmagabiztosabb a fiatalok tudása, míg a felkészítők 55 százaléka szerint a befektetés és az adó témakörének megértése és feldolgozása okozta a legtöbb nehézséget. Ennek valószínűleg az az oka, hogy míg online fizetéssel akár nap mint nap találkozhattak a gyerekek és akár webáruházi fizetési folyamatokban is részt vehettek már, addig adókkal és befektetésekkel kevésbé találkozhattak a mindennapi gyakorlatban.

emailen és Facebookon ment a kapcsolattartás

A vetélkedő szervezői arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen platformon folyt a felkészülés: a válaszadó tanárok 58%-a Facebookon és emailben tartotta a kapcsolatot a diákjaival, míg Google Classroomot és Zoomot ennél jóval alacsonyabb arányban vették igénybe. A felkészüléshez használt platformokat a tanárok 27%-a korábban nem ismerte és nem használta, 40% bár hallott róluk, a karantént megelőzően nem használta ezeket.

játékok és appok használata

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre való felkészülésben nagy segítség volt a Vigyázz#Kápé app, ami játékosan gyakoroltatja a megfelelő feladattípusokat. A tanároknak ebben az időszakban sok oktató appot, játékot kellett megismerniük, hogy fenntartsák a gyerekek érdeklődését: a tanárok több mint fele (55%) a digitális oktatás ideje alatt rengeteg új eszközt kezdett használni a tanításhoz. 35 százalékuk korábban is használta ezeket, de sajnos mintegy 10 százalékuknak ehhez nem volt ismerete vagy technikai háttere.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános és középiskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2019-ben immár 8264 fő részvételével zajlik a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 759 településről 1696 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 46 200 résztvevő diákot jelentett. A verseny a 2019/20-as tanévtől innovatív, online rendezésű középdöntővel várja az egyes régiók legjobbjait. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával a felnövekvő generáció pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy felnőttként majd okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

 

 

Kapcsolattartó

KH Kommunikáció

  • sajto@kh.hu