315 milliárd forint új hitelkihelyezés a K&H-nál 2014-ben dinamikusan növelte hitelezési tevékenységét a K&H

A K&H dinamikusan növelte hitelezési tevékenységét, tavaly összesen 315 milliárd forint lakossági és vállalati hitelt folyósított. A lakossági hitelek esetében a jelzáloghitelek, míg a vállalatoknál a befektetési és refinanszírozási hitelek voltak a leginkább keresettek. A Bank idén is nagyon aktív kíván maradni a hitelezésben az NHP folytatásában, és az új uniós költségvetési ciklus forrásaihoz is kivételes finanszírozási lehetőségeket kínál.

A K&H 2014-ben összesen 315 milliárd forint, több mint 1 milliárd eurónyi, új hitelt folyósított lakossági és üzleti felhasználásra együttesen. Ezzel a Bank dinamikusan növelte hitelezési tevékenységét, és összesített hitelpiaci részesedése egy év alatt 8,5-ről 9,6%-ra emelkedett. „A hitelpiaci részesedésünk minden szegmensben, tehát a lakossági, a kkv és a nagyvállalati hitelek piacán is emelkedett, ami egyértelműen mutatja elkötelezettségünket a magyarországi hitelpiac növekedése, ezáltal pedig a lakossági fogyasztás és a céges beruházások ösztönzése iránt. Még inkább látható ez abból is, hogy az új hitelkihelyezések esetében a piaci részesedésünk több hiteltípus esetében a 20%-ot is eléri” – tájékoztatott Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója

bővülő lakossági hitelezés

A K&H által folyósított lakossági hitelek 2014-ben 45,8 milliárd forintot tettek ki. A növekedés mögött főként az áll, hogy a csökkenő hitelkamatok hatására egyértelműen megnőtt a hitelfelvételi hajlandóság, ezzel együtt pedig a lakásvásárlási kedv is erőre kapott. A hitelek zömét a lakossági jelzáloghitelek (83%) adták, így az új lakossági jelzáloghitelek piacán a Bank 13,8%-os részesedést ért el. Az átlagos jelzáloghitel nagysága ezzel együtt azonban némiképp mérséklődött, az átlagos hitelösszeg nagysága 6,8 millió forint. Az újonnan folyósított fogyasztási hitelek a lakossági hitelek közel ötödét, összesen 7,4 milliárd forintot tettek ki. 

gyarapodó vállalati hitelállomány

Az elmúlt évben a kkv-k és nagyvállalatok számára összességében 269 milliárd hitelt folyósított a K&H, miközben a kkv ügyfelek száma közel 1200-zal nőtt. A vállalati hitelek legnagyobb arányban az agrárcégek által kerültek felhasználásra, a teljes hitelállomány közel negyedét ez a szektor képviseli. A beruházási hitelek esetében a Növekedési Hitelprogram (NHP) bevezetése óta elsősorban az éven túli forint hitelek keresettek, míg a deviza beruházási hitelek iránt jelenleg kisebb igény mutatkozik. 

Az NHP továbbra is a legnépszerűbb finanszírozási konstrukció a kkv-k körében, elsősorban az új beruházási és forgóeszköz hitelek vonatkozásában. Az NHP második szakaszában 2014-ben stabil 20%-os piaci részesedést ért el a Bank, köszönhetően annak, hogy a lízing ügyletekkel együtt 121,1 milliárd forint értékben kötött  kkv szerződéseket, ami mindösszesen 2113 ügyletet jelent. Az NHP mellett az Eximbank által refinanszírozott konstrukciók is vonzóak a vállalkozások számára, főként a nagyobb, exportpiacon érdekelt kkv-k részére nyújtanak kedvező exportfinanszírozási lehetőséget. 

2015-ben is a refinanszírozott hiteleké a főszerep

„Várakozásunk szerint az idei évben is a refinanszírozott hitelek fogják uralni a vállalati hitelpiacot mindamellett, hogy az új befektetési hitelek is folyamatosan elkezdenek növekedni. A K&H nagyon aktív kíván maradni a hitelezésben az NHP program folytatásában is. Ugyanakkor beindul az új uniós költségvetési ciklus, amelynek pályázati és támogatási forrásaiért kiélezett verseny várható a vállalkozások részéről” – mondta el Hendrik Scheerlinck. 

Újdonság a K&H kínálatában a mikro vállalkozások számára februártól elérhető új hiteltermék. A váltókezesség mellett igénybe vehető beruházási hitel esetében a beruházás tárgyát nem szükséges biztosítékként bevonni, így az ügyfél megtakaríthatja a zálogbejegyzési és értékbecslési költségeket, valamint ezek adminisztrációit. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu