3 stratégia a szeszélyes piaci mozgásokhoz

Idén nem csak a tavasz, de a piacok is szeszélyesek, ami könnyen elbizonytalaníthatja a befektetőket. Pedig – megfelelő stratégiával – a jelenlegi ingadozás kedvező megtakarítási lehetőséget is jelenthet. Horváth István, a K&H Private banking igazgatója most három ilyen megoldást is ajánl a befektetők részére.

„A befektetők számára nemcsak az fontos, hogy közép-hosszú távon megmaradjon vagy növekedjen a vagyonuk reálértéke, hanem rövid távon is jól akarnak járni. A hosszabb távú megtakarítási célhoz összeállított portfóliót ezért az aktuális piaci mozgásokban rejlő hozamlehetőség kiaknázásával színesítjük. Tavaly ez kiválóan működött is, idén azonban olyan piaci hullámvasúton ülünk, amikor nehéz előre megjósolni, hogy mikor fognak esni vagy épp emelkedni az árfolyamok” – mondta Horváth István, a K&H Private banking igazgatója a Portfolio Investment konferencia kapcsán, ahol a szakember által vezetett fórum során a legnagyobb abszolút hozamú alapok kezelői egyetértettek abban, hogy rendkívül hektikus időszak kezdődött.

hogyan profitálhatnak mindebből a befektetők?

„Ahogy a hullámvasútról is valaki életre szóló élménnyel, valaki pedig émelyegve megy haza, úgy a jelenlegi árfolyammozgások is másként érintik a befektetőket. A kétségkívül izgalmas időszakra azonban három stratégiával is válaszolhatnak a megtakarítók” – nyilatkozta Horváth István. „Mivel a piac ennyire kiszámíthatatlan, és senki nem tudja 100%-os pontossággal megmondani, hogy mikor és milyen mértékű árfolyammozgás várható, ezért alapvetően a közép-hosszú távra érdemesebb koncentrálni, az aktuális piaci vételi és eladási lehetőségek kiaknázását pedig aktív kezelésre bízni” – tanácsolja a szakember.

Jelen piaci környezetben az egyik ilyen rugalmas megoldás a gyakori portfólió-átrendezés, amiben a személyes tanácsadó támogatást nyújt, de a privátbanki ügyféltől is időt és figyelmet igényel. Ez teszi ugyanis lehetővé a rendszeres, nagyobb mértékű pozícióváltást. Másik lehetőségként a szakember a közép-hosszú távú célhoz beállított, az aktuális piaci ingadozásokhoz 3-6 havonta finomhangoltással igazított vegyes alapokat látja. Köztes lehetőségként pedig ott vannak az aktívan kezelt abszolút hozamú alapok, amelyek a vegyes alapoknál nagyobb pozícióváltásokkal igazodnak az árfolyammozgásokhoz, de nem igénylik a privátbanki ügyfél folyamatos figyelmét és idejét. „E három megoldás – akár együttes – alkalmazásával nemcsak megszelídíthetjük a piaci hullámokat, de többé nem fenyegetést, hanem lehetőséget fognak jelenteni a befektetők számára” – hangsúlyozta ki Horváth István.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu