100 oktatási intézmény udvarát alakítja hűsítő ligetté a K&H

A városok növekedésével egyre jobban visszaszorulnak a zöld területek, pedig a növények kulcsszerepet játszanak az klímaváltozás elleni küzdelemben, hiszen megkötik a széndioxidot és a szennyező anyagokat, hűtik környezetüket és oxigént termelnek. Emellett jelentős szerepük van a csapadékelvezetésben, az állatoknak otthont, az embereknek pedig rekreációs helyszínt nyújtanak. A K&H, amely évek óta fókuszba helyezi a fenntartható fejlődést, most K&H hűsítő ligetek programjával 555 fát és 1110 cserjét ültet el összesen 100 oktatási intézményben országszerte a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve. A kezdeményezés révén az iskolások, óvodások és bölcsődések nemcsak a fák jótékony hatását élvezhetik, de a program a gyerekek környezettudatos neveléséhez is hozzájárul.

Az ENSZ jelentése szerint Magyarországon 2050-re 82 százalékra fog nőni a városokban élők száma. A települések terjeszkedése és lakosságuk növekedése együtt jár a zöld felületek csökkenésével is, holott a növényzet jelentős szerepet játszik a klímaváltozás hatásainak megfékezésében. A fák és bokrok jótékony hatásai komplexen segítik az élhetőbb környezet létrehozását: hozzájárulnak a levegő minőségének javításához, hiszen éltető oxigénné alakítják a széndioxidot, megkötik a szennyeződést és a port, sőt még a zajt is csillapítják. Egy felnőtt fa fedezi egy ember évi belélegzett oxigénszükségletét és akár negyedével is csökkenti a por koncentrációját, amire a városokban különösen nagy szükség van. A fák másik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy jelentősen tudja hűteni környezetét – ez pedig a forró nyarak idején egyre fontosabbá válik. Jelentős különbség, hogy egy fás területen a hőmérséklet árnyékban akár 20 fokkal is alacsonyabb lehet, mint egy épített részen. A fák csapadékelvezető képessége a villámesőzések idején is hasznunkra lehet, és egy felnőtt fa akár 80 féle állatnak is otthont adhat. Mindezek mellett maga a növények látványa is kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá tesz minket, így rekreációs célt is szolgálhatnak.

A zöld területek növelése tehát több szempontból is jelentős: kulcsszerepe van a globális felmelegedés elleni küzdelemben, emellett pedig saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk csodás képességeit. A K&H hűsítő ligetek program ezeket a jótékony tulajdonságokat szeretné most minél több gyermeknek eljuttatni: 555 fát és 1110 cserjét ültetnek el 100 oktatási intézményben országszerte, a 10 millió Fa Alapítvány együttműködésével. „A K&H-nál saját működésünk során és pénzügyi tevékenységünkben is odafigyelünk a fenntartható fejlődésre, valamint ügyfeleinket és kollégáinkat is ösztönözzük a fenntarthatósági átállásra. Tavaly elértük a

karbonsemlegességet saját működésünkben, és törekszünk mérsékelni az általunk finanszírozott tevékenységek üvegházhatását is. Piacvezetők között vagyunk a megújuló energiatermelés hitelezésében, lakossági ügyfeleinknek saját zöld jelzáloghitelt, kkv ügyfeleinknek zöld autólízinget kínálunk, kötelező gépjárműbiztosításnál kedvezményt adunk az elektromos és hibrid gépkocsikra. Társadalmi felelősségvállalásunk során is középpontba helyezzük a környezetvédelmet: most megvalósuló K&H hűsítő ligetek programunk egy figyelemfelkeltő kezdeményezés a fenntarthatóság jegyében. Célja, hogy minél több gyermek élvezhesse a fák csodás tulajdonságait, és a klímaváltozás elleni küzdelmet összekapcsoljuk a fenntarthatóságra való neveléssel. A zöld felületek növelésére az oktatási intézmények részéről is óriási igény van: a szeptemberben meghirdetett pályázati felhívásunkra nagyon rövid idő alatt 487 intézmény jelentkezett, és kért fákat, cserjéket az udvarukra” – mondta el Guy Libot, a K&H vezérigazgatója. „A K&H hűsítő ligetek kezdeményezés a pedagógia programba is beépül a nyertes intézményekben, így a gyerekek tanáraikkal több szemszögből is megvizsgálhatják majd az ember és természet kívánatos egyensúlyát.”

„A klímavészhelyzet egyre több céget ébreszt rá, hogy felelőssége van a részét kivenni a természetben zajló káros folyamatok megállításából, a helyzet azonnali javításából. Ezekkel a progresszív és az emberiség jövőjét felelősen szemlélő cégekkel működünk szívesen együtt, ilyen partnerünk a K&H is, amely komoly figyelmet fordít a fenntarthatóságra”– fejtette ki Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány alapítója.

„A K&H hűsítő ligetek program határozottan beigazolja, hogy a klímaváltozás jelentette kihívásokat környezettudatos lépésekkel lehet megválaszolni. Fiatal iskolánk udvarán hamar megtapasztaltuk, hogy hűsítő árnyék híján a tágas, nyílt tér már a melegebb, napsütéses tavaszi és őszi napokon sem alkalmas hosszas kint tartózkodásra. Erre a problémára környezettudatos megoldást jelent számunkra a K&H hűsítő ligetek program, amely jól illeszkedik iskolánk Madárbarát iskolakert programjába is, hiszen a fák a madarak élőhelyét is bővítik. Így udvarunk nem csak diákjaink, de a madarak számára is egy élhetőbb helyet fog nyújtani – mondta el Kovács Kristóf Áron, a budakalászi Patakpart Általános Iskola intézményvezetője, ahol elsőként ültették el a K&H hűsítő ligetek program növényeit.

A K&H hűsítő ligetek megvalósulásához a K&H ügyfelei is hozzájárultak, hiszen a szeptember 19. és október 31. közötti digitális fizetések után a K&H saját bevételéből 10 forintot különített el a kezdeményezés létrehozására. A közel 4,4 millió mobiltárcás tranzakcióval összegyűlt összeget a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány kiegészítette, így 50 millió forintból valósul meg a program 2022. november és 2023. május között.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu