10 tipp a biztonságos téli utazáshoz

A téli hónapokban sokan kelnek útra síelni, rokonokat, barátokat látogatni, kikapcsolódni. Akármilyen problémamentesnek tűnik is egy hosszú hétvége Bécsben, vagy pár hét egy napsütötte országban, bizonyos veszélyekre mindenképpen fel kell készülni, utasbiztosítás nélkül semmiképpen nem tanácsos külföldre utazni. A K&H Biztosító összegyűjtötte, hogy mi mindent érdemes megtenni indulás előtt, hogy biztonságos legyen a téli utazás.

A nyár mellett a téli hónapok jelentik a legkedveltebb utazási időszakot, melynek megvannak a maga szokásai és kedvelt célpontjai. Ezért a {lll khdirektbiztositas.hu }és a GfK Hungária legújabb „Biztosítási trendek II ” nevű kutatásában a téli utazások népszerűségét, körülményeit és veszélyeit is vizsgálta. Az eredmény alapján az internetezők közel fele szokott télen külföldre utazni, 9 százalékuk – jellemzően a 30-as éveikben járó diplomások – ezt minden télen megteszi.

A megkérdezettek negyede idén is tervez valamilyen téli utazást. A kapott válaszok alapján a közeli célpontok a legnépszerűbbek: Ausztria, Szlovákia és a hazai tájak. A telelők majd fele űz rendszeresen téli sportokat, ötödük kifejezetten ilyen céllal utazik a téli hónapokban.

„Akár csak ismerőseinket látogatjuk meg egy külföldi városban, vagy egy határ menti kisvárosba ugrunk ki a hétvégére, bármikor érhet minket nem várt meglepetés. Bármilyen rövid vagy problémamentesnek tűnő a tervezett külföldi utazás, vannak olyan kockázatok, betegségek, balesetek, melyeket nem lehet teljesen kizárni, ezért érdemes mindenkinek utasbiztosítást kötnie az utazás idejére. Naponta egy tábla csokoládé árából kijön egy biztosítás, ezen igazán nem érdemes spórolni. Különösen, ha mérlegeljük, hogy ezzel több százezer forintos külföldi kórházi ápolás vagy felkutatás és mentés költségét elkerülhetjük.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Ahány utazás, annyiféle úti cél, de megvannak azok a közös veszélyek, amelyekre mindenkinek érdemes felkészülnie. Összegyűjtöttünk tíz tippet, melyek hasznosak lehetnek külföldi utazás során. Indulás előtt gyorsan fussa át ezeket:

1. Nem lehet elégszer ellenőrizni, hogy megvannak-e a személyazonosító okmányok. Minden pillanatban tartsa ezeket magánál, hiszen ha elkeveredik utastársaitól vagy síelés közben balesetet szenved, ezek nélkül nem biztos, hogy azonosítani tudják.
2. Magyarország külképviseletének elérhetőségeit és hivatali óráit célszerű előre kigyűjteni, hiszen ha elveszti az okmányait, vagy például kirabolták és nem tud hazajutni, hozzájuk tud segítségért fordulni.
3. Kevesen gondolnak rá, de érdemes külön feljegyezni a biztosító segítségnyújtó telefonszámát. Hiszen ha egészségügyi biztosítási szolgáltatásra tart igényt, mindenképp beszélnie kell a biztosító segítségnyújtási és kárrendezési megbízottjával.
4. Mindenképp vigye magával az utasbiztosítási kötvény adatait. A kötvényszám mellett a biztosító segítségnyújtó telefonszámára is szüksége lehet.
5. Az Európai Egészségbiztosítás Kártyával biztosítható, hogy a kórházakban, a gyógyszertárakban és az orvosoknál az adott ország állampolgáraival egyenlő bánásmódban részesüljön. A kártya az Európai Unió 27 tagállamában, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén érvényes és az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók ellátását fedezi.
6. Ma már nem kérdés, hogy mobiltelefont mindenhova magunkkal visszük, de utazás alatt a megszokott funkciók mellett a GPS helymeghatározás miatt ez még fontosabb lehet. Még síelés közben is érdemes a telefont zsebben tartani.
7. A családban gyakori betegségek és allergiák elleni gyógyszereken kívül utazási kellemetlenségekre is csomagoljunk be gyógyszereket.
8. Mint minden sport, a síelés is veszélyes lehet, de természetesen a megfelelő védőfelszerelés sokat segíthet a sérülések elkerülésében. Ezek között a bukósisak és a testprotektor viselete a legfontosabb. Előbbi több országban kötelező is a sípályákon.
9. Ha autóval kel útra, ne felejtse otthon a hóláncot! Nemcsak hasznos, mert biztonságosabbá teszi a közlekedést, de több országban kötelező is.
10. A gépjármű felszerelései között ellenőrizze, és ha szükséges, egészítse ki az elsősegély doboz tartalmát. Mindig tegyen az autóba ivóvizet és meleg takarót arra az esetre, ha huzamosabb ideig kellene várakozni.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 420 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 203 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2977 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu