10 tipp a biztonságos karácsonyért

a K&H Biztosító szakértői véleménye

A karácsonyi ünnepek az egyik legkedvesebb ünnepsorozat az évben. A hagyomány is megkívánja és utánozhatatlan hangulatot is ad a gyertya, az adventi koszorú, a kivilágított karácsonyfa. Sajnos nem mindenki számára végződik a karácsony veszély és kár nélkül. Az ünnepekkel kapcsolatos tűzesetek az adventi koszorúk és a világító fénysorok elterjedésével szinte egész decemberben előfordulnak a K&H Biztosító szakértője szerint. Az ellenőrzött állapotú égők, a vízbe állított, gondosan rögzített karácsonyfa, a szülői felügyelettel használt gyertya és csillagszóró segít megelőzni a tragédiákat.

„Kivilágított karácsonyfa, vagy legalább egy gyertya nélkül kevesen tudják elképzelni a karácsonyt. A gyerekek imádják a csillagszórót, a gyertyalángot, ami csodás hangulatot, ünnepi pillanatokat varázsol az otthonokba. A kicsiny szikrák és lángok azonban életveszélyes és nehezen megfékezhető tűzzé nőhetnek pár másodperc alatt. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az elővigyázatosság, a gondos odafigyelés, hogy az ünnep valóban örömteli legyen, és ne történjen tűzeset. Minden évben jeleznek nálunk tűzeseteket, amelyek könnyedén megelőzhetők lettek volna. Sokszor egy élet munkáját, egy otthont tesznek tönkre pár perc alatt a lángok. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy a felügyelet nélkül hagyott tűz rendkívül veszélyes. Pár percre se hagyjuk el soha a helyiséget úgy, hogy őrizetlenül hagyunk egy gyertyát. Az otthonbiztosítások - szinte - mindegyike fedezi a biztosítottak kárát lakástűz esetén, ez azonban nem jelenti, hogy a lakástulajdonosoknak nem kellene fokozott figyelmet fordítaniuk a megelőzésre.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A K&H Biztosító eddigi működése során még sosem volt olyan december, hogy ne jelentettek volna karácsonyi ünnepekhez köthető tűzesetet. Egy karácsonyfatűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, és szerencsés esetnek tekinthetjük, ha személyi sérülés nélkül zajlik le. Az esetek többségében a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és izzósorok okozzák a tüzet a lakásokban, de a K&H Biztosítónál bejelentett káresetek között szerepel olyan eset is, amikor gyertyaöntés közben keletkezett a tűz. Pedig kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a veszély. A biztosító szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel biztonságosabbá tehető az ünnep.

1. Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon, és így könnyen lángra kapjon. A száraz karácsonyfa megdöbbentően gyorsan lángra lobban, mint az a mellékelt felvételen látható: karácsonyfa lángokban .
2. Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
3. Éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár vagy tál víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírjára hullik.
4. Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni.
5. Az égősort ne hagyjuk égve éjszakára, s kapcsoljuk ki nappal is, amikor elhagyjuk a szobát!
6. Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem!
7. Kisgyermeket nem szabad egy pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol nyílt láng ég! A gyertyaláng nagyon izgalmas a gyerekeknek, akik belenyúlhatnak, megégethetik magukat és leránthatják a koszorút, gyertyát.
8. A gyerekeknek magyarázzuk el, miért veszélyes a gyertyaláng és a csillagszóró. Már a 2-3 éveseknek is fontos elmondani, miért nem szabad gyufához, gyertyához nyúlniuk.
9. A főzés közben lángra kapott olajat soha ne oltsuk vízzel, mert még nagyobb lánggal ég. Takarjuk le inkább fedővel, nedves ronggyal.
10. Minden tűzesetet be kell jelenteni a tűzoltóságnak, azt is, amit sikerült különösebb káreset nélkül eloltani. A tűzoltóság telefonszámát az ünnepek alatt is érdemes észben tartani: 105.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 420 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 203 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2977 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu