vigyázat, medveveszély! óvatosságra int a K&H Alapkezelő

A tavalyi évhez hasonló növekedési kilátások, és a ralizó részvénypiacok ellenére óvatosságra intenek a K&H Alapkezelő szakemberei, mivel olyan kockázatok vannak a rendszerben, mint Görögország kiválása az Unióból, vagy az olajárzuhanás miatt az energiaszektor összeomlása, amelyek a tavaly őszi korrekcióhoz hasonló visszaesést indíthatnak el. Középtávon ezért a részvények csökkentése javasolt, a nyersanyagpiacban azonban ilyen távon már érdemes gondolkodni. A nemzetközi kötvényekben nem, viszont a magyar államkötvényekben idén is látnak fantáziát a szakemberek.

Az idei év növekedési kilátásai alapján egyelőre a tavalyihoz hasonló évre számíthatunk, hiszen Amerika továbbra is jól teljesít, miközben az Európai Unió ingatag lábakon áll, a kínai növekedés pedig egyre lassul. A piacok hat éves raliját tehát továbbra is inkább a jegybankok támogatása, semmint az erőteljes gazdasági növekedés hajtja, amit jól mutat, hogy negyedévente körülbelül 200 milliárd dollár jegybanki élénkítésre van szükség ahhoz, hogy a piacok ne essenek. Ez feltehetően idén is össze fog jönni az Európai Központi Bank és a japán jegybank tervezett kötvényvásárlási programjainak köszönhetően, így a piacok emelkedése még folytatódhat. A kilátásokat azonban beárnyékolja, hogy a szakemberek jelentős kockázatokat látnak, amelyek a tavaly őszi korrekcióhoz hasonló visszaesést okozhatnak – hangzott el a K&H Alapkezelő intézményi befektetők számára rendezett „Gazdaság és Befektetés” konferenciáján.

jelentős kockázatok

Az alig két hét múlva esedékes görögországi választások lehet az első komoly megmérettetés a piacok számára, hiszen a Grexit, azaz Görögország kilépése az Unióból előre be nem látható negatív hullámokat kavarhat a kötvény- és a részvénypiacokon.

Az olaj árfolyamának összeomlása az energiaszektort és az energiaexportra épülő gazdaságokat már most drasztikusan sújtja. A túlkínálatos piacon azonban az OPEC hallgatólagos beleegyezésével tovább növekszik a kitermelés, miközben az erős dollár is lefelé nyomja a nyersanyagárakat, így még mindig nem látni, hol lehet az alja az árzuhanásnak.

A kínai gazdaság lassulása - az elmúlt évekhez hasonlóan - továbbra is pallosként lebeg a piacok felett, hiszen idén válik el, hogy valóban sikerül-e egy új, hosszú távon fenntartható növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Mivel a politikai nyomásgyakorlás egyelőre nem hozott sikert, az orosz-ukrán konfliktus – és az ezzel járó szankciók – elhúzódására akár egész évben számítani lehet. A részvénypiacok ugyan már tavaly beárazták a jelentős exportpiac kiesése, illetve a rubel árfolyamgyengülése miatt veszteségeket elszenvedő cégeket, az idei évben fog azonban elválni, hogy Oroszország, illetve a hozzá erős kereskedelmi szálakkal kötődő országok, vállalatok meddig tudják ezt tolerálni.

A jelenleg legkevésbé kockázatosnak tűnő, ugyanakkor világszinten a tőkepiacokat leginkább felkavaró Fed kamatemelésre is sor kerülhet idén. Habár egyre többször hallani már 2016-os időzítésről is, továbbra sem tudni, mennyire fogadják majd „normálisan” a piacok a Fed normalizálását?

Miben van lehetőség?

Természetesen a befektetők a jelenlegi környezetben is a hozamot keresik, mivel azonban a jegybankok a válság óta gyakorlatilag nullára nyomták a rövid távú kamatokat, ezért a biztonságos befektetések gyenge alternatívát kínálnak. A kiemelkedő kockázatok miatt középtávon a részvénypiacokkal szemben sem optimisták a szakemberek, ezért a részvényeszközök csökkentése javasolt. Helyette a nyersanyagok felé érdemes mozdulni, mivel a kőolaj termékek nyomott árai egy éves időtávon gondolkodva már jó beszállási pontot jelenthetnek. Az elfogyó kötvénypiaci hozamok miatt a nemzetközi kötvények csökkentését, viszont a stabil hozam miatt a magyar államkötvények növelését tanácsolják a K&H befektetési szakemberei.  

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő 

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu