védelem a vállalati pénzügyi tranzakciókhoz

A vállalati elektronikus banki szolgáltatások éves szinten több tízezer milliárd forintos forgalmat kezelnek, így a biztonságos használat nem lehet kérdés. A vállalatoknak a magas szintű biztonsági eljárásokat alkalmazó rendszerek mellett is figyelni kell azonban a saját szerverükön tárolt állományokra, mivel a szaporodó zsarolóvírusok ezekre is veszélyt jelenthetnek – hívják fel a figyelmet a K&H szakemberei.

Az elmúlt közel másfél évtizedben a vállalati elektronikus banki szolgáltatások az adott cég hardverére telepített kliensprogram használatával napi szintű rutinná váltak. „A K&H esetében ez éves szinten több millió bejelentkezést, több millió tranzakciót és több ezer milliárd forintos forgalmat jelent. Érthető tehát, ha a biztonság a legfontosabb elvárás. A biztonságos online azonosítás folyamatának állandó fejlesztése ezért elengedhetetlen” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok vezetője.

A jelenleg alkalmazott modern vállalati azonosító eljárások között található az USB token, azaz a számítógép USB portáljához csatlakoztatható speciális chipkártya, illetve az okostelefonra telepített virtuális chipkártya (un.ViCA). A mindkettőre jellemző kényelmes és egyszerű használat mellett a K&H Electra rendszerben kétszeres azonosítás is történik – azaz a rendszerbe mind belépéskor, mind a tranzakciók hitelesítése, aláírása során használni kell az azonosító eszközt (token vagy ViCA) –, mely biztosítja a biztonságos bankolást. 

A magas biztonsági szintnek megfelelő autentikációs eljárások mellett is érdemes azonban tisztában lenni az elmúlt időszakban számtalan problémát és kárt okozó ún. zsarolóvírusok jelenlétével. Habár ezek a programok nem közvetlenül a pénzügyi tranzakciókat, hanem az adott cég szerverén tárolt állományokat veszélyeztetik, a vállalati banki kliensprogramok által használt import fájlok vagy a beszállítói listát tartalmazó partnertörzs titkosításával a vírus gondot okozhat. 

A számítógépen tárolt állományok sérülésének elkerülésére a rendszeres mentéseken túl is van azonban megoldás, a K&H a web Electra, azaz a külső webes felületen futó vállalati internet bank használatát javasolja. „A web Electra használatakor sem telepítés, sem tárolás nem történik az adott cég szerverén, így a megbízásokat bármikor és bárhonnan el lehet küldeni, csupán egy böngészőre van szükség. A biztonságos adattárolás és a mobilitás mellett további fontos előny, hogy felhasználói beavatkozás nélkül frissítheti a Bank a fejlesztéseket, így mindig az éppen aktuálisan futó verziót lehet használni. A K&H web Electra rendszere mindezek felett arra is lehetőséget nyújt ügyfeleinek, hogy nemcsak a K&H Bankban, hanem a KBC csoport bankjaiban, illetve más bankoknál nyitott számlákat is kezelje, így egyetlen felületen tranzaktálhatnak és kaphatnak egyenleginformációt” – tájékoztatott Hodina Péter.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):9,3 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált):149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu