vb-győztes portfólió

A labdarúgáshoz hasonlóan a megtakarítások esetében is a legjobb eredményeket úgy érhetjük el, ha nem egyetlen kiemelkedő játékosunk van, hanem egy nyerő csapatunk. Azaz nem egyetlen befektetési eszközben, hanem portfólióban gondolkodunk” – tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Közeleg a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság, és máris elkezdődött az esélyek latolgatása, vajon melyik ország szerzi meg a kupát. Habár a győzelem számos tényező függvénye, ahhoz nem férhet kétség, hogy nem egyetlen kiemelkedő játékosnak köszönhető, hanem sokkal inkább egy jól megválogatott, összerakott csapattal érhető el. „Nincs ez másként a befektetések esetében sem, ahol szintén nem egyetlen befektetési eszközben, hanem egy nyerő, jól összeállított portfólióban érdemes gondolkodni, amelyben a különböző tulajdonságú befektetési alapok kiegészítik, támogatják egymást” – hangsúlyozza Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Nézzük hát, hogyan rakhatunk össze egy vb-győztes portfóliót!

Egy labdarúgó csapat építésekor az első szabály, hogy végy egy jó kapust! A befektetések esetében ezt a posztot a pénzpiaci alapok és rövid kötvény alapok töltik be, mivel kiegyensúlyozott teljesítményükkel és likviditásukkal stabilitást adnak a portfóliónak.

A kapus előtt a védősorban kapnak helyet a hosszabb kötvény alapok, amelyek az ellenféllel – azaz esetünkben a tőkepiaci kockázatokkal – szemben elvárt, megbízható teljesítményt nyújtanak, de esetenként akár a gólszerzésben is jeleskedhetnek, azaz magas hozamot is elérhetnek. Erre kitűnő példa, hogy az elmúlt egy évben a hosszú kötvény alapokkal 7-8% körüli hozam is elérhető.

A középpályán a tőkevédett és védett vegyes alapok kapnak helyet, mivel ezek az alapok egyaránt képesek a védekező feladatok ellátására és a támadások támogatására, akár kivitelezésére is, akárcsak a többször is aranylabdára jelölt Fàbregas vagy a német klasszis Schweinsteiger. Kiemelkedő szerepüket tehát az adja, hogy ötvözik az értékmegőrzést és az értékteremtést, azaz bizonyos védelmi szint mellett magas hozamok elérésére is képesek.

A gólszerzés elsősorban a csatárok feladata, míg a befektetéseknél a fő célt, azaz a magas hozamot a részvényalapok nyújthatják. A csatárok esetében erős versenyről beszélhetünk, így a csapatban csak a legjobb formában lévő játékosok szerepelhetnek, cserepadra szorítva a gyengébben teljesítőket. Ez esetünkben azt jelenti, hogy mindig a legjobban teljesítő részvényalapokat kell „pályára küldeni”, legyen az akár fejlett vagy feltörekvő, hazai vagy nemzetközi.

 K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  917,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  122,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu