Varga Izabella pénzügyi tudatosságra neveli lányait

a lányok boltost játszanak és kutyára spórolnak

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny egyik zsűritagja a Barátok közt népszerű színésznője, Varga Izabella, aki két lányát már kiskoruktól kezdve játékos formában tanítja az alapvető pénzügyi ismeretekre. A gyerekek nem kapnak zsebpénzt, viszont ha vágynak valamire, a családi kupaktanács mérlegel teljesíthetőek-e a gyerekek álmai. A K&H Csoport egyik kiemelt támogatási területe, a fiatalok oktatása jegyében már második alkalommal rendezte meg a pénzügyi vetélkedőt, amely a budapesti döntővel ért véget. A színésznőnek annyira tetszett a tudásverseny, hogy jövőre szeretné, ha a 10 éves Anna is részt venne a vetélkedőben és bizonyítaná tudását.

„A gyerekekkel már kiskorukban meg kell ismertetni az alapvető pénzügy ismereteket, hogy felnőttként otthonosan mozogjanak a pénz világában. A gyerekek szeretnek játszani, ezért mi is játékos formában tanítjuk őket: Sára lányom például pici kora óta imád „boltosat” játszani. Műanyag érméket, és a Gazdálkodj okosan! papírpénzeit használtuk arra, hogy megismerje a számokat, az értékükkel azonban még nincs tisztában. Annával jókat derülünk, amikor 50 forintból 5000-et ad visszajáróként.”- mondta el Varga Izabella színművésznő.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny célja az általános iskolás tanulók pénzügyi ismereteinek bővítése, az idei tanévben a versenyfeladatok között szerepelt boltos játék, családi költségvetés összeállítása, költségcsökkentő játék, továbbá híradós, telefonos pénzügyi tájékoztató szöveg, lakásvásárlással kapcsolatos szöveges feladvány is, valamint az első fordulóban a gyerekeknek spórolási tanácsokat kellett megfogalmazniuk. Ez utóbbit a színésznő kiemelkedően fontosnak tartja:

„Szerintem minden szülő, így mi is szeretnénk, ha a lányok megtanulnának spórolni, ezért próbáljuk erre nevelni őket. Zsebpénzt csak ritkán kapnak, általában osztálykirándulások alkalmával, de még így is számos lehetőség van, hogy a gyerekeket megtanítsunk takarékoskodni. Erre jó példa a régóta vágyott kiskutya. A lányok egy különleges fajtát választottak, a családi kupaktanács beleegyezett, de azzal a feltétellel, hogy nekik kell összegyűjteni rá a pénzt. Szerintem jó ötlet volt: beavatták a nagyszülőket, rokonokat, barátokat, és lemondtak a szülinapi, névnapi, gyereknapi ajándékokról. Hallatlanul büszkék rá, hogy egy év alatt sikerült összespórolniuk a pénzt. Jövő héten már megyünk is az új családtagért!”

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny eredményeiből kiderül, hogy a felsősök számára a legnagyobb nehézséget a családi költségvetés meghatározása okozta, hiszen a felső osztályos tanulók 37%-a nélkülözhető tételként jelölte meg a különböző számlák befizetését, valamint a csapatok többsége elfelejtette a villanyszámlát, vízszámlát, lakbért és egyéb rezsi költséget megemlíteni a kiadási tételek között.

„Ebből szerintem az látszik, hogy a szülők megpróbálják a gyerekeket megkímélni az anyagi lét nyomasztóbb részétől, tudatosan nem rakják a vállukra ezt a terhet. Talán az első saját albérlet, vagy lakás idején tisztul le ez a kérdéskör. Viszont örömmel tapasztaltam a verseny zsűritagjaként, hogy a felsősöknek sikerült egy bolti vásárlás blokkja alapján kiválasztani a felesleges tételeket, ami nagyon jó hír, mert az jelenti, hogy a felső osztályosok már tudnak takarékoskodni. Remélem, az én lányom is bizonyíthat jövőre, addig is készülünk!” – kommentálta a hírt a színésznő.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásversenyre ebben a tanévben 539 csapat és 226 iskola nevezett az ország minden területéről. A vetélkedőre általános iskolai tanulók nevezhettek, 3-5 fős csapatokkal, 4 kategóriában. A verseny májusban ért véget a budapesti döntővel, amely során kategóriánként 8 csapat versenyzett egymással.

A verseny eredményei a {lll www.kh-ezkeszpenz.hu }weboldalon található.

Az országos tudásverseny döntőjéről készült videó azonnal közölhető és az alábbi linkről tölthető le:
http://youtu.be/7Yuho4FCfNs
http://www.merlin.hu/khbank/

Kapcsolattartó

Wale Erzsébet

Merlin Communications
  • 06 1 336 2700
  • ewale@merlin.hu