újból lehet pályázni a fiatal gazdáknak az uniós forrásra

„Jövő héttől újból lehet pályázni arra az európai uniós támogatásra, amely kifejezetten a fiatal agrárgazdák mezőgazdasági tevékenységének elindítását segíti. Márpedig ez évről évre egyre égetőbb feladat, mivel a hazai agráriumban dolgozók átlagéletkora minden más ágazatét felülmúlja. A pályázat amellett, hogy elősegíti a mezőgazdasággal foglalkozók átlagéletkorának csökkentését, a hazai agráriumban foglalkoztatottak számának növekedéséhez is hozzájárul” - hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Május 1. és 15. között ismét lehet pályázni arra a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból elérhető forrásra, amely a kezdő agrárszakemberek mezőgazdasági tevékenységének elindítását segíti. A „Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatások” elnevezésű program keretösszege a korábbi éveknél magasabb, mintegy 4,5 milliárd forint. „A pályázat keretében azok a 18 és 40 éves kor közötti mezőgazdasági termelők kaphatnak egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, akik most kezdenek gazdaságalapításba. Ez magába foglalja a termőföld, illetve állatállomány vásárlást, valamint a termelő tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági vagyoni értékű jogok, gépek, épületek és készletek, egyéb tárgyi eszközök beszerzésének költségeit” – magyarázta Tresó István.

A program kiemelt célja az agráriumban dolgozók elöregedési folyamatának visszafordítása. „A növénytermesztésben és állattenyésztésben foglalkoztatottak átlagéletkorának növekedése egyre fenyegetőbb problémát jelent Magyarországom, mivel a jelenleg gazdálkodók mintegy harmada várhatóan 5-10 éven belül felhagy az agrártevékenységgel. Márpedig a hazai mezőgazdaság színvonalának fenntartása elengedhetetlen a birtokjog és a sok tízéves gazdálkodói tapasztalatok átadása nélkül” – hangsúlyozta az agrár szakértő.

„A fiatalok mezőgazdasági tevékenységének támogatása emellett hozzájárulhat az ágazatban foglalkoztatottak számának növekedéséhez is. Ennek jelentősége pedig nemcsak a mezőgazdaságban, de országos szinten is meghatározó lehet, hiszen ebben a korosztályban legmagasabb a munkanélküliek aránya” – tette hozzá Tresó István.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működéséttöbb mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu